Читај ми!

Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.

Miroslav Lajčak se u Prištini sastao sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani, a potom i sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.

Specijalni predstavnik EU za dijalog izjavio nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog  sastanka.

"Ove nedelje sam se dva puta sastao sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem. Razlog nije samo sastanak između Kurtija i Vučića. Mi radimo u tom pravcu, ali razlog je rezultat tog sastanka. Želimo da imamo pozitivne rezultate", rekao je Lajčak medijima u Prištini.

Podsetio je da su se Vučić i Kurti sastali dva puta bez pozitivnih rezultata.

"Sada su naše ambicije drugačije. Ne samo organizacija sastanka već i dogovor između strana", kazao je Lajčak. 

Lajčak je istakao "potrebu za većom aktivnošću EU u povećanju kredibiliteta radi proširenja i potvrđivanju evropske budućnosti Kosova i Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju iz kabineta Vjose Osmani, nakon njenog susreta sa Lajčakom.

Vjosa Osmani je navela da je uspeh dijaloga važan ne samo za Prištinu, već i za ceo region, potvrdivši "da Kosovo ostaje posvećena i konstruktivna strana u dijalogu i da epilog tog procesa treba da bude obostrano priznanje".

Osmanijeva smatra da hitno treba da budu rešeni destabilizujući trendovi u regionu, te da se nedavna dešavanja u regionu ne mogu posmatrati samo kroz prizmu pitanja Zapadnog Balkana, već kao direktna suprotnost vrednostima koje predstavljaju Evropska unija i demokratska društva.

Lajčakova poseta Prištini je još jedna u nizu u pripremi nastavka dijaloga na visokom političkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво