Читај ми!

Brnabić o dogovoru u Sočiju: Srbija se dobro bori u najtežim situacijama

Premijerka Ana Brnabić pozdravila je, kako je rekla, fenomenalno ispregovaran dogovor predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u vezi sa cenom gasa.

"Svi smo dugo čekali ovaj dan, dan kada se predsednik Vučić susreo sa Putinom, između ostalog, i u vezi sa cenom gasa i ugovora. Sa strepnjom smo čekali da vidimo kako će to proći", rekla je Ana Brnabić u Skupštini Srbije.

Vesti koje je preneo predsednik Vučić, kako je rekla premijerka, je bolji nego što je iko mogao da zamisli imajući u vidu da će u kritičnim zimskim mesecima cena gasa u Srbiji ostati 270 dolara.

Prema njenim rečima, cena gasa na tržištu se sada kreće 964, a negde prelazi i 1.000 dolara.

"Neverovatna stvar za Srbiju", poručila je premijerka i ocenila da će to doneti privredi i građanima Srbije stabilnost.

Ona je dodala da je ovo pokazatelj kako se Srbija dobro bori u najtežim situacijama.

Srbija je, istakla je premijerka, po ceni gasa sada konkurentnija od bilo kog drugog na evropskom i svestkom tržištu.

Zahvalila je predsedniku Vučiću, ali i ruskom predsedniku na velikom činu.

"U proteklih godinu dana otvoreno 60.000 novih radnih mesta"

Vlada Srbije usvojila je predlog Ministarstva privrede o merama podsticaja za otvaranje 50 novih radnih mesta u kompaniji "ESB Pellets" u Tutinu, izjavila je Brnabić i istakla da je to lepa vest za tu opštinu.

Brnabić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, kazala da je u Srbiji u proteklih godinu dana otvoreno 60.000 novih radnih mesta, ističući da je to jedan od najveći uspeha vlade u prvoj godini mandata.

Premijerka je kazala da je u okolnostima globalne pandemije kovida 19 Srbija među zemljama sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi, navodeći da se srpska ekonomija mnogo brže oporavlja nego što se ocekivalo i da će Srbija ove godine imati rast od više od sedam odsto.

Kao jedan od uspeha vlade navela je i kontunirani rast plata i penzija uključujući i minimalac, kao i isplati jednokratne pomoći od 500 evra penzonerima.

Brnabić je kazala da je kroz tri paketa mera podrške građanima i privredi država izdvojila više od osam milijardi evra, kao i da je privreda pokazala vanrednu žilavost i otpornost.

Dodala je da je jedan od glavnih prioriteta vlade bio da se sačuvaju životi građana i zdravstveni sistem.

"Tokom prvih godinu dana prvi smo u kontinentalnoj Evropi nabavili vakcine, čak 4 različite u tom trenutku, a danas ih imamo pet. Napravili smo sistem u kojem građani lako mogu da se prijave za vakcinaciju u kom gradu i opštini", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje poslanika SPP Samira Tandira o rezulatima vlade u prvih godinu dana mandata.

Dodala je da su otvorene tri nove bolnice sa više od 2.000 kreveta za kovid pacijente, kao i da je pokrenuta proizvodnja dve vakcine protiv kovida 19, ruske i kineske. 

"Licemeri dali dozvole Rio Tintu, a sad protestuju"

Premijerka Brnabić izjavila je da su oni koji protestuju protiv Rio Tinta licemeri koji su toj kompaniji dali devet dozvola 2004. godine, uključujući i dozvolu za bušenje bušotina velikog prečnika.

"Nemaju agendu i plan pa se hvataju za ovo", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

Brnabić je ponovila da sprovođenje projekta Rio Tinta zavisi od studije o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i od toga šta će građani reći.

"Bez toga projekta nema", poručila je premijerka.

Brnabić je odbacila kritike da zakoni o referendumu i izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji imaju veze sa stranim investitorima.

"Zakon o referendumu ima veze sa našom obavezom da taj zakon uskladimo sa Ustavom. Zakon je trebalo da bude promenjen do 2009. Nažalost nije, i u tom smislu nismo poštovali Ustav. U ovom trenutku moramo da menjamo zakon da bismo poštovali Ustav", ukazala je premijerka.

Zakon o eksproprojaciji, takođe, kaže Brnanbić, nikakve veze nema sa investitorima, već sa kapitalnim investicionim projektima, ali pre svega sa onim koje sprovodi Vlada.

Govoreći o boljem privrednom ambijentu, Brnabić je podsetila da u Srbiji od 2015.godine ne postoji razlika između domaćih i stranih investitora.

"U prvoj deceniji 2000. strani investitori su bili povlašćeni. Kada je promenjen Zakon o investicijama 2015. ili 2016. godine. Po tom novom zakonu mi smo izjednačili domaće i stane investitore", rekla je Brnabić.

Mihajlović: Ne postoji ugovor o eksploataciji litijuma

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoji nikakav ugovor o eksploataciji litijuma, bez obzira na svakodnevne medijske natpise i političke napade.

Ona je to izjavila u Skupštini Srbije, gde je odgovarala na poslanička pitanja.

„Prva rešenja o istraživanju data su 2004. godine, zatim 2005, pa 2007, 2008, 2009, 2011. godine. To su sve godine kada SNS nije bila vlasti, kada nisam ni ja, ni premijerka ni predsednik Vučić bili ovde", istakla je Mihajlović.

Istražna prava koja su izdata, nisu ni prva ni poslednja, ne samo za litijum, već i za druge kritične minerale, dodala je ona.

"Ali ono što je važno, što je poruka Vlade, jeste da ne postoji nijedan potpisan ugovor sa Rio Tintom, niti je izdata dozvola o eksploataciji litijuma, bez obzira što sto svakodnevno slušamo na pojedinim medijima. Ova Vlada radi sve pregledno i transparentno i javnost jeste i biće upoznata sa svim detaljima u vezi sa projektom "Jadar", rekla je Mihajlović.

Ministarka Mihajlović izjavila je da je vrednost dokazanih mineralnih resursa na teritoriji Srbije 250 milijardi evra i navela da od poštovanja svih ekoloških standarda zavisi da li će i kako to pomoći privrednom razvoju zemlje.

Lončar: Vozači u zdravstvu zaslužuju veće plate

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, odgovarajuć na pitanja poslanika, najavio da će vozači u zdravstvenim ustanovama biti posebno kategorisani kako bi dobili veće koeficijente za obračun plata.

"Radimo nacrt da to regulišemo i da vozači budu posebna kategorija, da izvrednujemo ono što rade i što zaslužuju. Oni nesebično pomažu i rade ono što ne rade vozači u drugim ustanovama", rekao je Lončar.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво