Читај ми!

Počela debata u Briselu, hoće li Srbija otvoriti dva klastera u decembru

Srbija bi u decembru mogla da otvori jedan ili dva nova klastera u pregovorima sa EU, pod uslovom da se sa tim saglase zemlje članice. O novim koracima u procesu pristupanja Srbije i zemalja Zapadnog Balkana razgovarali su u Briselu ministri evropskih poslova EU.

Posle dve godine zastoja, može li Srbija u decembru da napravi novi korak u pregovorima sa EU? Prošlog meseca Evropska komisija preporučila je otvaranje dva pregovaračka klastera, ali konačnu reč o tome daće zemlje članice. Debata o tome već je počela.

Slovenija, kao predsedavajuća EU, planira za 14. decembar međuvladinu konferenciju sa Srbijom na kojoj bi mogao da bude otvoren bar jedan novi klaster.

"Mnogi ministri su naglasili da je Srbija postigla napredak, ali su neki izneli stav da ima još koraka koje Srbija treba da preduzme kako bi otvorila nova poglavlja i u tom kontekstu su pomenute izmene Ustava. Videćemo. Generalno, atmosfera je bila pozitivna", kaže ministar za evropska pitanja Slovenije Gašpar Dovžan.

Do tada će biti jasno da li zemlje članice ovog puta prihvataju ocenu Evropske komisije, po kojoj je Srbija napravila određene pomake u vladavini prava i ujedno ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4.

Izvori u Briselu kažu da više saglasnosti postoji za klaster 4 – o zelenoj agendi i održivoj povezanosti.

U decembru će na stolu ponovo biti i otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Krajnje je vreme da započnemo pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Bilateralne probleme između Severne Makedonije i Bugarske treba rešavati bilateralno", ističe Mihael Rot, nemački ministar za Evropu.

U Briselu se nadaju da će posle nedavno održanih izbora u Bugarskoj biti lakše da se pre kraja godine ukloni blokada koju je Sofija stavila na pregovore sa Severnom Makedonijom, a posredno i Albanijom, zbog spora u vezi sa tumačenjem istorije.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво