Читај ми!

U Skupštini o muralu, "genocidu" i višim ciljevima

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su zasedanje, a sednicu su počeli poslaničkim pitanjima članovima Vlade Srbije. Oštra polemika o muralu, “genocidu” i višim ciljevima...

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je rekao da mural "osuđenom ratnom zločincu u centru Beograda čuvaju huligani", te je postavio pitanje šta radi tužilac dok, kako je rekao, ministar policije negira genocid i veliča ratnog zločinca koji ga je počinio.

"Pitam tužilaštvo da li je za vas Ratko Mladić zločinac ili heroj", rekao je Imamović na početku sednice kada poslanici postavljaju pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima, uz optužbe da je danas opasno biti Bošnjak u Srbiji, naročito u Beogradu.

Navodeći da se u Krivičnom zakoniku preti kaznom svakom ko vrši proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi, Imamović je kazao da se taj član zakona danima krši, dok, kako tvrdi, tužilaštvo ćuti.

On je pitanje ko su ljudi koji su privodili aktivstkinje uputio načelnika beogradske policije,uz primedbu da neće ministru koga je optužio da je očigledno zaštitnik i organizator huligana.

Kako je rekao, u vreme Slobodana Miloševića se u Srbiji "krilo o Srebrenici da se ne bi saznala istina, a danas se taj genocid slavi".

Vulin: Nadam se da će poslanik imati hrabrosti da se izvini

Reći za Srbiju da je fašistička zemlja predstavlja uvredu ne samo za sadašnju generaciju građana već za stotine hiljada ubijenih srpskih antifašista, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Povodom izjave poslanika Imamovića, Vulin je kazao da to nije uvreda samo za zemlju i za vlast, već za sve one ubijene srpske antifašiste koji su se, kaže, borili protiv fašizma i nacizma.

"Nadam se da ovaj visoki dom koji je svašta čuo nikada više neće čuti takvu glupost", poručio je ministar.

On je ocenio da je reč o strašnoj i groznoj uvredi.

"Uopšte neću da pokušavam da pravim paralele šta se dešava u Hrvatskoj, BiH, nije važno, ne zanima me šta se dešava kod njih, zanima me da u srpskom narodu i državi Srbiji ne može da se govori o fašizmu", rekao je Vulin.

On je izrazio nadu da će poslanik (Enis Imamović) imati hrabrosti da se izvini, kao što je imao hrabrosti da kaže takvu strašnu laž. 

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević poručio je predsedniku parlamenta Ivici Dačiću da je trebalo da prekine Imamovića dok je Srbiju nazivao genocidnom.  

Milićević je podsetio da se mural Ratku Mladiću mesecima nalazi na fasadi jedne stambene zgrade, a pažnju je, primećuje, grupici nevladinih organzicija privukao tek sada, ocenjujući da tu postoje viši ciljevi poput diskreditovanja Srbije i predsednika.

"Policija je samo radila svoj posao, nije policija štitila mural, nego je održavala javni red i mir, jer je neko imao interes da napravi podele u društvu", rekao je Milićević.

On je primetio da je Imamović koristio identične reči kao i devetoro od 705 poslanika Evropskog parlamenta koji su u saopštenju osudili Srbiju jer je, kako su naveli, neprihvatljvo da zemlja koja je kandidat čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

Dačić je kratko odgovorio da u delu sednice, pre same rasprave, tokom postavljanja pitanja nema replika, kao ni pozivanja na kršenje Poslovnika.

"Istrpite svakog ko nešto kaže, imate raspravu. To je i svrha parlamentarizma", poručio je Dačić.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи