Читај ми!

Brnabić: Srbija ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje saradnju sa NATO-om

U Skupštini Srbije otvoren je 101. Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO-a. U fokusu su bezbednosna pitanja, razmatranje saradnje Srbije sa EU i NATO-om. Parlamentarci će razgovarati i o dezinformacijama, lažnim vestima na Zapadnom Balkanu, o pandemiji, klimatskim promenama, i drugim izazovima. Premijerka Ana Brnabić istakla je da je Srbija vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje dijalog i partnersku saradnju sa njom. Predsednik Skupštine Ivica Dačić naveo je da je vojna neutralnost principijelni stav Srbije.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su osnovni prioriteti spoljne politike Srbije evro integracije, regionalni mir, saradnja, bezbednost.

"I regionalno povezivanje je najviše na listi naših spoljnopolitičkih prioriteta. Mi poštujemo susede i doslovno poštujemo politiku nemešanja u unutrašnje stvari susednih zemalja", istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje dijalog i partnersku saradnju sa njom, u okviru Partnerstva za mir, s ciljem očuvanja bezbednosti i stabilnosti.

Premijerka koja je govorila i o regionalnoj saradnji i KiM kao važnoj bezbednosnoj temi podsetila je da KiM zauzima važno mesto u odnosima sa Alijansom, imajući na umu KFOR.

Predsednica vlade je naglasila da je od početka godine u pokrajini bilo 115 etnički motivisanih incidenata i devet upada teško naoružanih specijalaca na sever KiM.

Takođe govorila je i o opasnosti transformacije tzv. KBS u oružane snage i uvođenja obaveznog vojnog roka što dodatno zabrinjava Srbe na KiM.

Naglasila je da se to pitanje mora rešavati odgovorno kako bi se postiglo održivo rešenje u interesu građana, regiona mira i stabilnosti. Dodala je da je upravo i zato važna stalna saradnja i dijalog sa Alijansom.

Džerald Konoli, predsednik Skupštine NATO-a rekao je da bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu ostaje od potpuno ključnog značaja za evroatlantsku bezbednost i za stabilnost.

"Zemlje saveznice prepoznaju ovo i mi moramo da nastavimo da se angažujemo i pomažemo zemljama u regionu u prevazilaženju preostalih prepreka", naglasio je Konoli.

Dačić: Vojna neutralnost principijelan stav Srbije 

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je da je vojna neutralnost principijelni stav Srbije, te dodao da je 15 godina saradnje u okviru Partnerstva za mir dobar putokaz kuda treba da ide saradnja Srbije i Alijanse.

"Smatramo da je ovaj, parlamentarni, vid saradnje važan deo naših ukupnih odnosa i da naše učešće u radu Parlamentarne skupštine NATO doprinosi ostvarenju zajedničkih ciljeva i interesa koje proističu iz naše pripadnosti programu Partnerstvo za mir", rekao je Dačić.

Dodao je da se na taj način obeležava 15 godina otkako je Srbija pristupila programu Partnerstvo za mir, a da činjenica da se upravo u Beogradu održava ovakav skup dovoljno govori u prilog kvaliteta tih odnosa i da obe strane mogu biti zadovoljne.

Istakao je principijelni stav Srbije da sprovodi vojnu neutralnost, što je, kaže, važno kao zakonska obaveza, ali je ujedno i odraz raspoloženja ogromne većine građana, jer pokazuje "duboka osećanja našeg naroda u vezi sa intervencijom NATO protiv naše zemlje pre 22 godine".

"Kao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO-u, tako ni NATO nema neki 'tajni plan da nas učlani', kako mi je pre nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO", rekao je Dačić i ocenio da je članstvo u Partnerstvu za mir optimalan okvir za saradnju.

Što se tiče bezbednosnih problema i izazova sa kojima se suočavamo, Dačić navodi da je jasno  da je za Srbiju Kosovo i Metohija pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje.

"Iako ulažemo ogromne napore i veliko strpljenje da u okviru dijaloga pod okriljem EU dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja koje će na dugi rok doneti mir i stabilnost na ovaj prostor, suočavamo se sa čestim bezbednosnim problemima na području KiM, gde su u prvom redu ugroženi naši sunarodnici", rekao je Dačić.

Naglasio je da je generator stalnih bezbednosnih pretnji isključivo vlada u Prištini, što smo, dodao je, videli i pre samo mesec dana na severu KiM.

Upozorio je da su takve akcije, "praćene stalnim koracima ka formiranju i opremanju nekakvih oružanih snaga tzv. Kosova", direktna pretnja po mir i stabilnost, ne samo na KiM, već u celom regionu.

"Srbija nikada i ni u jednoj prilici nije učinila nijedan korak koji bi predstavljao rizik ili pretnju po bezbednost u regionu, a naročito na području Kosova i Metohije. To što Srbija pokazuje veliko strpljenje i uzdržanost ovim povodom, ne sme da zavara bilo koga da pomisli da je neodlučna u vezi sa zaštitom svog stanovništva na Kosovu i Metohiji", poručio je Dačić.

Naprotiv, istakao je da takav stav pokazuje samo našu snagu i odlučnost da se to pitanje reši isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer dobro znamo da je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca.

Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić kaže da "očekujemo i od misije KFOR-a na KiM koja je u punoj nadležnosti NATO-a da pravovremeno izvršava svoje zadatke i osujete svaki pokušaj nasilja i destabilizacije prilika na teritoriji na kojoj ima nadležnost, a naročito u sredinama u kojima žive Srbi".

Dačić je dodao da je uveren da period od 15 godina treba da bude dobar putokaz kuda treba da ide saradnja Srbije i Alijanse.

"Potrebni smo jedni drugima, imamo vrlo jasan okvir za brojne zajedničke aktivnosti i saradnju, a što je najvažnije imamo jaku svest o tome da samo zajedno možemo da se odupremo mnogim savremenim izazovima i pretnjama", rekao je Dačić.

Srbija značajan i pouzdan partner 

Odnosi Srbije i Alijanse su sjajni, ocenio je šef stalne delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Dragan Šormaz sumirajući izlaganja u uvodnom delu na otvaranju trodnevnog seminara Rouz Rot.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Džerald Konoli i zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirče Džoana naveli su da je NATO danas "mnogo snažnije posvećen regionu nego ikada ranije".

Oni su naveli i da je doprinos Srbije u regionalnoj stabilnosti ali i transatlantskoj bezbednosti značajan, te da je Srbija važan i pouzdan partner.

Naše demokratije jače su kada učimo iz uzajamnog iskustva, rekao je Konoli i naglasio da Alijansa planira da napravi Centar za demokratsku otpornost.

I Konoli i Gena naglasili su da su bezbednost i stabilnost regiona od velikog značaja za evroatlantsku stabilnost, kao što je to normalizacija odnosa Beograda i Prištine i situacija u BiH.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga naglasio da je partnerstvo Srbije sa Alijansom dobro za njene građane, za stabilnost u regionu i za širu transatlantsku bezbednost, kao i da se ove jeseni obeležava poseban jubilej, 15. godina učešća Srbije u Partnerstvu za mir.

"Znam da možemo da računamo na stalnu podršku Srbije, verujem da ćemo imati konstruktivno partnerstvo i u narednih 15 godina. Možete da računate na nas", kazao je on i dodao da će NATO nastaviti da se bori protiv nestabilnosti i terorizma i da produbljuje odnose sa drugim zemljama koje sa njima dele zajedničku viziju i demokratske vrednosti.

Džoana je naveo da su Srbija i NATO poslednjih godina "produbili i ojačali partnerstvo" i dodao da Alijansa podržava reforme srpskih bezbednosnih snaga i institucija.

I Konoli i Džoana naveli su da NATO poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna i dodao da je partnerstvo sa Alijansom sve važnije u svetlu globalnih, opasnih izazova i s obzirom da se menja globalna ravnoteža moći.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи