Читај ми!

Drecun: Dvostruko upozorenje za Kurtija

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji pokazali su Aljbinu Kurtiju da je politika koju vodi pogrešna i da treba da se bavi životnim pitanjima, kaže Milovan Drecun. Ističe da, ako želi da zadrži vlast, mora da nastavi dijalog sa Beogradom, jer je Srpska lista učešće u vladi oročila - ako ZSO ne bude formirana u skorom periodu napustiće privremene institucije.

Nakon drugog kruga izbora za predsednike opština na Kosovu i Metohiji, u srpskim sredinama nema promena - Srpska lista je odnela pobedu u svih 10 opština, Demokratska partija je pobedila u 9, Demokratski savez u 7, Alijansa za budućnost Kosova u 5, a Samoopredeljenje u 4 opštine.

Izbori su pokazali da Kurtijevo Samoopredeljenje nije dominantna politička snaga i da mu birači okreću leđa. Kako navodi dopisnik RTS-a Andrija Igić, upućeni kažu da bi Samoopredeljenje bilo treće i da su organizovani parlamentarni izbori.

Razlozi za njegov neuspeh su odnos prema OVK, kao i prema politici proizašloj iz te organizacije, lustracija prema političkim opcijama, ali i akcije koje je preduzimao na severu pokrajine. Umesto očekivane podrške, to je proizvelo kontraefekat, jer je njegov jedini cilj bio rejting.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje da su albanski birači stavili do znanja da nisu zadovoljni onime što je Kurti radio - obećavao je mnogo, a skoro ništa nije uradio. Četiri opštine su, kaže, malo za nekoga ko je držao svu vlast.

"Umesto životnih problema, smanjenja međunarodnih tenzija, on je pokazao sve veću netrpeljivost prema srpskom nardu, nepoštovanje volje srpskog naroda, zaoštrio odnose sa Beogradom, imali smo i nasilne poteze na severu", rekao je Drecun.

Vlast Aljbina Kurtija zavisi od Srpske liste 

Kurti nema snažnu većinu u parlamentu, već zavisi i od Srpske liste.

"Dobro je da srpski predstavnici budu jedinstveni jer očekujemo da se krene sa razgovorima o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). Ne treba zaboraviti da je Srpska lista jasno i glasno rekla i oročila da ako ZSO ne bude formirana u skorom periodu, da će napustiti učešće u privremenim institucijama, što će otvoriti političku krizu i nove izbore", rekao je Drecun.

To je dvostruko upozorenje za Kurtija, smatra Drecun: Treba da se bavi životnim problemima, a ne zaoštravanjem odnosa sa Srbima, ali i da nastavi razgovore sa Beogradom, ako ne želi nove izbore.

"Period pred nama je turbulentan i doneće se neki značajni potezi sa obe strane. Ako Kurti nastavi sa jednostranim potezima, kao što je preuzimanje energetske mreže na severu, dovešće u pitanje učešće Srpske liste, Najveći deo posla o formiranju ZSO je završen, potrebna je samo politička volja Prištine", rekao je Drecun.

Pomak moguć samo ako se formira ZSO

U međuvremenu, nova runda dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine počinje u Briselu. Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u Briselu sresti glavni pregovarači Beograda i Prištine - Petar Petković i Besnik Bisljimi.

Drecun navodi da je pomeranje unapred u pregovorima moguće samo ako se formira ZSO, i tek nakon toga može da se bavi ostalim pitanjima. To je moguće samo ako Priština zaista i bude posvećena dijalogu, a ne samo formalno da učestvuje, rekao je Drecun. 

"Sledi teška politička borba, manevarska, ali od suštinskog značaja. Za opstanak srpskog naroda su ključni formiranje ZSO i pomoć koja stiže narodu iz Beograda. Stav Beograda je jasan - ZSO mora da se formira, ali i da se poštuje ostalo dogovoreno Briselskim sporazumom - sloboda kretanja, energetika, pravosuđe, kosovska policija", rekao je predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

Navodi da su jasni i stavovi Brisela i Vašingtona koji takođe kažu da ZSO mora da se formira. Problem je, ističe Drecun, što je Kurti pogrešnom politikom sebe doveo u situaciju da ako krene u formiranje ZSO poništiće ključni deo politike koju je zagovarao.

"Rekao je da mu je formiranje ZSO na 6-7. mestu, ali da je neće formirati, da za njega ne postoji Briselski sporazum. Videćemo da li je jači od Brisela i Vašingtona. Ako krene tim putem, nema nastavka dijaloga, možemo formalno da se sastanemo, pa on da minira svaki razgovor. Troši se kapacitet koji bi mogao da postigne rešenje", naveo je Drecun.

Gde je arhiv OVK 

Iz Prištine najavljuju formiranje Dokumentacionog centra za zločine na KiM.

"Prvo su tvrdili da nema arhiva OVK, u Briselu su rekli da ne postoji, onda su usvojili zakon u parlamentu o zaštiti vrednosti OVK u kojem spominju arhiv. Pa Kurti kaže da postoji arhiva, Bisljimi to potvrđuje. Onda su izgleda dobili packe, pa su nakon 2-3 dana rekli da nema arhive. Sada vidimo da Kurti daje čudnovatu izjavu, da je OVK bila najtransparentnija vojska u svetu i da su sve arhive predate. Pa gde su?", upitao je Drecun.

Kaže da je Srbija predala 64 registra sa dokumentacijom zaplenjenom iz štabova OVK. "To je arhiva, tu su razni izveštaji u kojima vidite šta se dešavalo sa ljudima, tako možete da rešeite sudbinu mnogih", rekao je Drecun.

Smatra da će tokom suđenja Veseliju i Tačiju izaći na videlo svi zločini. Ocenjuje da Kurti želi to u drugi plan da stavi, pa zato gura lažnu priču o genocidu. Za to služi dokumentacioni centar, a nas laže da nisu postojali arhivi, rekao je Drecun istakavši da je Beograd sve arhive predao Haškom tribunalo jer želi da se zna istina.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво