Читај ми!

Selaković: Veliki prostor za razvoj političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Litvanije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa ministrom inostranih poslova Litvanije Gabrieliusom Landsbergisom i izrazio zainteresovanost Srbije za intenziviranje političkog dijaloga i frekventniju razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Dve države, prema Selakovićevim rečima, imaju veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje obostrano korisnih ekonomskih odnosa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar Selaković je sagovornika upoznao sa ekonomskim rezultatima Srbije u proteklih nekoliko godina, naglasivši da je zahvaljujući reformama i fiskalnoj konsolidaciji, kao i blagovremenim i dobro osmišljenim merama tokom pandemije virusa korona, srpska privreda danas među najbrže rastućim u Evropi i da ubedljivo prednjačimo u regionu po iznosu privučenih direktnih stranih investicija.  

Selaković je istakao da punopravno članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije, i izrazio očekivanje da će Litvanija biti među državama članicama koje na objektivan način vrednuju napredak Srbije i podržavaju proces proširenja EU, dodaje se u saopštenju. 

Srbija, kako je dodao, ostaje i pouzdani garant stabilnosti i ekonomskog razvoja regiona, i to je upravo i bio motiv za pokretanje inicijative "Otvoreni Balkan", kojom Beograd na najotvoreniji i najiskreniji način iskazuje spremnost za saradnju sa okruženjem i daje podsticaj ekonomskim procesima u čitavoj Jugoistočnoj Evropi. 

Ministar Selaković je litvanskog kolegu upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji sa naglaskom na najnovijim pokušajima Prištine da jednostranim aktima protiv srpskog naroda u pokrajini destabilizuje prilike na terenu.

Beograd je, kako je istakao, dosledno na pozicijama da se rešenja za probleme na KiM mogu naći jedino kompromisom u dijalogu sa Prištinom, koja, kako je konstatovao, ne pokazuje spremnost za mirno rešavanje nesuglasica i sprovođenje do sada postignutih sporazuma u okviru briselskog dijaloga.

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво