Читај ми!

Sledeća runda dijaloga u Briselu 16. novembra

Naredni susret glavnih pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine biće održan u Briselu u utorak, 16. novembra.

Iz Kancelarije za KiM potvrdili su za Tanjug da će direktor tog tela Vlade, Petar Petković učestvovati u dijalogu zakazanom za 16. novembar.

Navode da je glavna tema nove runde dijaloga Zajednica srpskih opština, pozivajući se na saopštenje EU od 30. septembra.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će delegacije Beograda i Prištine nastaviti da razgovaraju o primeni prethodnih sporazuma, otvorenim pitanjima i kako ići dalje.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i šef prištinske delegacije Besnik Bisljimi poslednji put su se sastali u okviru dijaloga krajem septembra kada je postignut dogovor o deeskalaciji na severu, nakon tenzija koje su nastale zbog odluke Prištine da uvede mere reciprociteta za registarske tablice vozila koja iz centralne Srbije ulaze u južnu pokrajinu.

U međuvremenu, 21. oktobra, održan je prvi sastanak radne grupe koja je formirana kao rezultat dogovora koji je postignut među stranama, a koja ima mandat da pronađe trajno rešenje za registarske tablice.

Radnom grupom predsedavaju predstavnici EU, a u njoj učestvuju predstavnici Beograda i Prištine.

Ova grupa mora najkasnije nakon šest meseci, tj. u aprilu naredne godine, da predlog rešenja predstavi na najvišem nivou, odnosno pred predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucije Aljbinom Kurtijem.

Međutim, nema naznaka da će ubrzo, odnosno pre aprila doći do susreta Vučića i Kurtija, navodi RSE.

Portparol EU Peter Stano insistira na stavu da dijalog nije zastao.

"Fokusirani smo na postizanje rezultata i rešavamo probleme napornim radom. Dijalog nije zastao i nastavlja se svakodnevnim angažovanjima i radom specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka - ne samo sa stranama, već i unutar EU, u širem regionu, kao i na međunarodnoj sceni", zaključio je Stano.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара