Читај ми!

Milivojević: Poseta Beogradu može biti odlučujuća za Krivokapića

Diplomata Zoran Milivojević kaže da poseta Zdravka Krivokapića Beogradu može biti odlučujuća za njegov opstanak na vlasti, ali da je pitanje može li on to da realizuje.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je u dvodnevnoj poseti Beogradu. Iako je, kada je došao na funkciju, rekao da će jedna od prvih njegovih zvaničnih poseta biti upravo Beogradu, do nje je došlo tek godinu dana kasnije.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da do nje nije došlo ranije zbog političkih okolnosti koje su pratile izbore, ali i zbog toga što ni nakon promene vlasti nije došlo do normalizacije odnosa - i dalje nemamo ambasadora u Podgorici.

"Ova poseta bi trebalo da označi početak normalizacije odnosa, jer postoje sve pretpostavke za to. Većina naroda smatra da su ti odnosi najvažniji i na neki način bratski. Realna politika to ne potvrđuje. U Crnoj Gori smo svedoci političke krize i od toga će zavisiti rasplet naših odnosa", rekao je Milivojević za RTS.

Politički analitičari iz Crne Gore kažu da Krivokapić pokušava da izbori svoj politički opstanak na vlasti ovom posetom.

"Tako što će zadobiti podršku Demokratskog fronta, najvažnije srpski opredeljene grupacije i čija podrška je ključčna za njegov opstanak", rekao je Milivojević.

Srbija je, ističe, glavno zaleđe Crne Gore u svakom smislu. "Ono što je za Crnu Goru važno, to su turizam i prisustvo Srba, element koji zavisi direktno od političkih i ekonomskih odnosa. Tu su i saobaćaj, transport, energetika", kaže diplomata.

Poseta, navodi, može biti odlučujuća, ali pitanje je koji su dometi Krivokapića i može li on to da realizuje.

Značaj nastupa Srbije u Glazgovu 

Komentarišući nastup Srbije u Glazgovu, Milivojević je rekao da je važno da učestvujemo u borbi za spas planete, kao i to što smo izneli jasan stav da Srbija deli svu ozbiljnost i potrebu da se posveti ovom pitanju na pravi način.

To je bila i mogućnost za bilateralne susrete, što je predsednik Vučić iskoristio.

"Susreo se sa nizom zvaničnih ličnosti, od značaja za bilateralne odnose, ali bila je i prilika da iznese stavove Srbije, bilo da se radi o Kosovu i Metohiji, regionu, spoljnopolitičkoj poziciji i orijentaciji Srbije", naveo je Milivojević.

Odlazak Zaeva i inicijativa Otvoreni Balkan

Danas i sutra Beograd je domaćin inicijative Otvoreni Balkan. Svoj dolazak najavio je albanski premijer Edi Rama, a umesto Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku na mesto u vladi ali i stranci, doći će vicepremijer Nikola Dimitrov.

"Na Zaeva ne možemo više računati što se tiče stava prema inicijativi Otvoreni Balkan. Vladajuća koalciija želi da ostane na vlasti i njihov stav se po tom pitanju neće menjati. Sve zavisi od raspleta u Severnoj Makedoniji", rekao je Milivojević i dodao da je vladajuća većina tanka, i da je moguće da će na proleće biti novi izbori.

U svakom slučaju, momentum treba da se iskoristi, kaže Milivojević.

"Mi svejedno treba da iskoristimo momentum i osnažimo inicijativu i nastavimo dogovorene projekte, koji su u interesu i Severne Makedonije, ne vidim zašto bi se od nje odustalo, doprinela je relaksaciji odnosa i stvorila ambijent za poboljšanje ekonomskih odnosa, pogotovo slobodno kretanje ljudi, roba i usluga", rekao je za RTS diplomata Zoran Milivojević.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво