Читај ми!

Mehaj: Kad zatreba bićemo na raspolaganju NATO-u i SAD

Ministar odbrane privremenih institucija u Prištini Armend Mehaj kaže da su glavni napori tog ministarstva potpisivanje memoranduma o međunarodnoj saradnji i da je do sada potpisano više njih.

"Potpisano je 15 memoranduma o saradnji i tri SOFA sporazuma, sa Albanijom, Kuvajtom i Severnom Makedonijom. U procesu smo potpisivanja sporazuma sa Poljskom i Hrvatskom", naveo je Mehaj pred poslanicima, članovima skupštinske komisije za spoljne poslove i dijasporu.

Prema njegovim rečima, kosovske bezbednosne snage sprovele su više obuka u saradnji sa NATO i da te  aktivnosti, prema njemu, pružaju veću bezbednost, na putu ka članstvu u NATO.

"Trenutno imamo 127 pripadnika KBS-a koji su na usavršavanju i edukaciji u inostranstvu. Od toga je 47 kadeta u SAD, Nemačkoj, Hrvatskoj, Albaniji, Turskoj i Severnoj Makedoniji", rekao je Mehaj a prenose mediji u Prištini.

Izvestio je da članstvo Prištine u Komisiji A5 (Američko-jadranska povelja) sprečava BiH, punopravna članica komisije sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

"Što se tiče A5, imao sam sastanke sa svim ministrima odbrane u regionu. "Bosanska strana je prepreka u ovom procesu, jer nije glasala da Priština bude deo ove povelje", dodao je Mehaj.

Mehaj je naveo da se pored profesionalnih vojnika, razmatra i plan da se uvede i obavezno služenje vojnog roka.

"Interesovanje je veliko, poslednji put kada je pre četiri meseca bio konkurs, bilo je 400 mesta i šest hiljada prijava. Cilj je da se poveća broj žena u ministarstvu i vojsci", dodao je Mehaj.

Ocenio je odličnom saradnju sa međunarodnom zajednicom, istakavši "da kada god NATO i Sjedinjenim Državama zatreba, KBS će biti na njihovoj strani".

"Međunarodna saradnja je odlična, ne samo sa partnerima iz NATO-a, već i sa onima koji nisu partneri NATO-a. Kada NATO-u i Sjedinjenim Državama zatreba, mi ćemo stati rame uz rame za njih. U svakoj misiji koja se od nas zahteva", zaključio je Mehaj.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара