Читај ми!

Joksimović: Srbija ubrzala reforme, jasan napredak u svim relevantnim oblastima

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je Srbija nastavila i ubrzala reforme. Ocenjuje da je apsolutno zaslužena preporuka Evropske komisije da EU otvori još dva klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Govoreći na onlajn sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, Jadranka Joksimović je rekla da je Evropska komisija jasno naglasila da je uočen napredak u svim relevantnim oblastima ekonomskog i društvenog života, negde veći, negde manji.

Odgovajući na primedbu predsedavajuće sastanka Tanje Fajon da je Srbiji učinjen ustupak time što je Evropska komisija preporučila otvaranje novih poglavlja, Joksimović je rekla da je izveštaj objektivno izmerio gde je napredak ostvaren, pre svega u vladavini prava.

"Reforma pravosuđa tek treba da se završi referendumom, pa je zato označeno da je tu učinjen ograničen napredak", navela je Joksimović.

Takođe je istakla da u Srbiji ne postoji trend napada na novinare.

"U Srbiji postoji Radna grupa za zaštitu novinara i svi napadi na novinare su evidentirani od strane Radne grupe, tužilaštva i policije i procesuirani", istakla je Joksimović.

Reagovala je i na izjavu Tanje Fajon, koja je poželela da u Srbiji vidi više pluralistički parlament.

"Srpski parlament biće onakav kako ga bude izabrao narod Srbije, kao i svuda u svetu", poručila je ministarka.

Očekujemo novo mišljenje EK

Joksimović je istakla da je Srbija zemlja koja je u startu prihvatili novu metodologiju pristupnih pregovora i to na aktivan način, što je prepoznala i pohvalila Evropska komisija.

"Sve to nije moglo da se uradi bez napora cele vladajuće garniture - predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i cele vlade. To je rezultiralo time da imamo koordinatore u svih šest klastera, oni su visoko rangirani odgovorni ljudi iz sistema, koji su odgovorni i za implementaciju, čime smo izašli u susret zahtevima i za implementaciju dogovorenog", istakla je Joksimović.

Navela je da je Srbija radila paralelno na klasteru 1, koji je već otvoren i tiče se fundamentalnih prava i vladavine prava, i na klasterima 3 i 4.

"Napravili smo Medijsku strategiju, Radnu grupu za unapređenje izbornih uslova, čekamo mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o referendumu. Venecijanska komisija je već dala pozitivno mišljenje o ustavnim amandmanima. Što se tiče borbe protiv korupcije, do kraja meseca šaljemo novi izveštaj za GREKO u kojem ćemo pobrojati sve što smo preduzeli i posle toga očekujemo novo mišljenje do kraja decembra", navela je Joksimović.

Istakla je da je Srbija preduzela sve da bude spremna za otvaranje klastera 3 i 4.

"U klasteru 3 imali smo opsežan rad u oblastima oporezivanja, alkoholnih proizvoda, socijalne politike i zapošljavanju. U klasteru 4 najviše smo uradili u poglavljima energetike, životne sredine i zato je Evropska komisija zaključila da smo uradili sve i da smo spremni za otvaranje klastera", istakla je Joksimović.

Joksimović je takođe poručila da je Srbija dobar sused koji želi saradnju sa svima koji žele reforme i saradnju u regionu.

"Srbija želi da pomogne svima. Lobiramo za Severnu Makedoniju i Albaniju, jer smatramo da su ispunili uslove i zaslužili otvaranje pristupnih pregovora", poručila je Joksimović.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво