Читај ми!

Dodatna bespovratna sredstva za kupovinu seoske kuće, prihvaćena donacije Poljske u vakcinama

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se ta oblast usklađuje sa evropskom regulativom.

U saopštenju Vladine pres-službe navodi se da se, između ostalog, uvodi E-agrar - novo softversko rešenje Uprave za agrarna plaćanja, koje će omogućiti efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava, a kasnije i efikasnije upravljanje isplata podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

"E-agrar čini elektronski portal preko koga će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu - biće im omogućeno podnošenje elektronskih zahteva za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, izmena podataka, obnova registracije i brisanje iz Registra, kao i uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka", ističe se u saopštenju.

Zbog velikog interesovanja građana za javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, na sednici je usvojena izmenjena Uredba o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu. Za realizaciju ovog programa Vlada Srbije je opredelila 573.000.000 dinara.

Jedanaestog juna obeležavaće se Dan rodne ravnopravnosti

Vlada Republike Srbije usvojila je i odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti, koji će se obeležavati 11. juna svake godine.

To je dan kada je Ukazom kneza Mihaila 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji. Ustanovljenje Dana rodne ravnopravnosti trebalo bi da doprinese podizanju svesti šire javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti, kao preduslova za napredak celokupnog društva.

Vlada Srbije prihvatila je donaciju Republike Poljske od 200.000 doza vakcine protiv kovida-19 "Spikevax" ("Moderna").

Članovi vlade usvojili su Zaključak kojim se utvrđuje da je razvoj konjarstva i konjičkog sporta od posebnog značaja za unapređenje ove privredne delatnosti i turističkog potencijala Republike Srbije, kojom je Ergela „Karađorđevo" prepoznata kao državna ergela od posebnog značaja za razvoj tog sporta.

Ergela, koja je jedan od osnivača Međunarodnog udruženja odgajivača lipicanskih konja sa sedištem u Briselu, imala je ključnu ulogu u očuvanju rasnog sastava tih konja na teritoriji Srbije i Vojvodine, a njena grla dospela su do dvorova Grčke, Velike Britanije, Etiopije...

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво