Читај ми!

Selaković: Više od 10 zemalja spremno da povuče priznanje KiM

Mnogo više od deset država je spremno da preispita svoje odluke o Kosovu i Metohiji, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Šef diplomatije Nikola Selaković je, u intervjuu za Večernje novosti, govorio o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

"Mi nećemo povući prvi potez, jer bismo odmah bili proglašeni za provokatore. Štaviše, bili smo spremni i da nastavimo moratorijum na lobiranja za priznavanja i otpriznavanja dogovoren Vašingtonskim sporazumom, ali u Prištini ne postoji dobra volja za poštovanjem bilo kog sporazuma", rekao je Selaković.

Naveo je da Beograd u svakom trenutku deluje kao da će Priština sutra tražiti prijem u međunarodne organizacije, kao što je Unesko, kako bi bio spreman na takav faktor iznenađenja i da u skladu sa tim preduzima odgovarajuće mere i vuče poteze.

Selaković je upozorio da se grdno vara svako ko misli da može kosovsko-metohijski problem da reši tako što će Srbiji "zavrtati ruku" i terati je da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost.

"Niti će to rešiti taj problem, a još manje će Srbija tako nešto da uradi. Koliko god da je manevarski prostor za našu državu uzak i mali, toliko je veća naša rešenost da se svom snagom borimo za zaštitu državnih interesa na KiM, za prava srpskog i drugih nealbanskih naroda, prava SPC, za očuvanje naše verske, kulturne i istorijske baštine", poručio je Selaković.

Na pitanje da li su tačne informacije da velike zapadne sile, pogotovo SAD, žele da se pitanje Kosova završi do kraja 2022. godine, ministar kaže da sve to što neko smatra rešenjem, podrazumeva saglasnost zvaničnog Beograda.

"Naš stav po tom pitanju je vrlo jasno izneo predsednik Aleksandar Vučić, mi kao članovi vlade i premijerka taj stav sledimo. Ako neko misli da je kompromisno rešenje u kome ćemo mi prihvatiti nešto kao rešeni status - to niti je kompromisno rešenje, niti je uopšte rešenje. I mi na to pristajemo", rekao je Selaković.

"Srbija jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi" 

Upitan da li novi američki ambasador Kristofer Hil dolazi u Beograd da završi započeto devedesetih – da se konačno odvoji Kosovo, a RS utopi u BiH, podsetio je da ovo nisu devedesete, niti su na vlasti ljudi koji su bili tada.

"Srbija je danas ne samo jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi već i država koja je sidro, stub stabilnosti u ovom delu Evrope. Za Srbiju je važno da, pored toga što ostaje na evropskom putu i gaji i unapređuje stara prijateljstva i partnerstva, odnose sa SAD uzdigne na viši nivo. Naši 140 godina dugi diplomatski odnosi jesu zalog za budućnost i nada da je takve odnose moguće stvoriti", istakao je Selaković.

Povodom zamerki iz Vašingtona na dobre odnose Beograda sa Moskvom, ističe da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku, a da se sve odluke donose u Beogradu.

"Naravno da se takva politika ne dopada uvek svima. Nastavićemo ljubomorno da čuvamo i unapređujemo tu multivektorsku spoljnu politiku i ne vidim zašto bi ona bila smetnja za saradnju sa bilo kim", kaže šef srpske diplomatije.

Navodi da svako rešenje do kojeg bi se došlo mora da prođe i Savet bezbednosti UN, gde sede i predstavnici Moskve i Pekinga, koji za razliku od zapadnih država imaju drugačije stavove po pitanju KiM.

"Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU" 

Podseća, međutim, da se sada dijalog Beograda i Prištine nalazi pod okriljem EU, kao glavnog garanta da će se ono što će se dogovorom postići i ispuniti.

Sumirajući rezultate ministarstva na čijem je čelu uoči prvih godinu dana rada Vlade, tokom kojih je ubeležio čak 354 susreta sa stranim zvaničnicima, među kojima je 16 predsednika, 10 premijera i 110 ministara spoljnih poslova, Selaković navodi da je "za nama godina u kojoj je Srbija, kao mala ali ponosna zemlja, rešena da ljubomorno čuva svoju političku samostalnost i vojnu neutralnost, bila prinuđena da se za svoje interese bori u jednom složenom i problemima bremenitom političkom okruženju".

Međutim, ukazao je na to da je Srbija uspela da uradi mnogo na međunarodnom planu.

"Uspeli smo da se izborimo da se naša reč čuje i da se naši državni i nacionalni interesi uvažavaju kao legitimni. Učvrstili smo i obnovili mnoga stara prijateljstva, a sa nekim državama, sa kojima u prošlosti nismo uvek imali skladan odnos, postavili smo temelje za izgradnju bolje saradnje", naveo je Selaković.

Posebna pažnja, prema njegovim rečima, posvećena je odnosima u regionu, a "naš odgovor na provokacije bile su ekonomske inicijative regionalnog povezivanja koje svima mogu da donesu dobro".

Istakao je da će Srbija nastaviti da nastupa kao uspešna država i kao stub stabilnosti i lokomotiva ekonomskog razvoja regiona.

Povodom optužbi, pogotovo iz regiona, da je i obeležavanje godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu u funkciji stvaranja "srpskog sveta", Selaković kaže da ne vidi kakve veze ima jedno s drugim.

Ponosni smo, ističe, na to što smo uspeli da organizujemo verovatno najveći multilateralni skup u Evropi u ovoj godini, i to u vreme pandemije.

"Predsednik Vučić je pozvao predsednike svih nekadašnjih jugoslovenskih republika da prisustvuju tom skupu, a ja sve ministre spoljnih poslova. Došla su tri zamenika ministara iz Slovenije, Hrvatske i Severne Makedonije, dok iz BiH i Crne Gore nije bilo predstavnika na tom nivou. Svako je imao šansu, i po meni je ona bila sjajna, da se na jednom mestu, a da to nije Njujork, vidite sa 37 šefova diplomatija država iz udaljenih krajeva sveta", istakao je Selaković.

"Vučić zaslužuje da i dalje vodi SNS"

Naaveo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić smeta zbog toga što Srbija više nije na kolenima već je danas neuporedivo politički stabilnija, pravno uređenija i ekonomski snažnija država, koja je zamajac razvoja regiona.

"A kao takva država, bez ikakve dileme, može da odgovara samo sebi i srpskom narodu, ma gde on živeo. Onaj kome takva Srbija ne odgovara, radiće sve što može da sruši onoga koji je glavni razlog toga što je Srbija danas takva kakva jeste, a to je predsednik Vučić", poručio je Selaković.

Na pitanje ko u SNS-u ne zaslužuje da obavlja visoku državnu ili stranačku funkciju, kaže da njegova reč ne znači ništa, jer je to samo jedan od nekoliko stotina hiljada glasova članova stranke.

"Ono što mogu bez ikakve sumnje da kažem i iza čega ću uvek da stojim, to je ko zaslužuje da i dalje vodi SNS i ko zaslužuje da bude naš kandidat za predsednika – Aleksandar Vučić", zaključio je Selaković.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво