Читај ми!

Poslanici raspravljaju o rebalansu budžeta za 2021.

Skupština Srbije razmatra predlog rebalansa republičkog budžeta za 2021. godinu. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se rebalans radi zbog dobrih finansijskih rezultata u prvih devet meseci kako bi se taj novac raspodelio na bolji standard građana, kao i dalja kapitalna ulaganja. Poslanici vladajuće većine najavili su podršku.

Obrazlažući pred poslanicima u Skupštini Srbije Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2021. godinu Siniša Mali je rekao da se naša ekonomija znatno brže oporavlja od svih predviđanja i da treba da budemo zadovoljni zbog toga.

"U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog. Rebalans je prevashodno razvojni a ukupni budžetski prihodi predviđeni njime iznose 1.488,5 milijardi dinara, što je za 132,2 milijarde dinara, odnosno 9,7 odsto, više u odnosu na iznos prihoda planiran rebalansom iz aprila ove godine", rekao je Mali.

Dodao je da je u odnosu na planirane prihode budžeta, iznos planiran ovim rebalansom veći za 152,2 milijardi dinara.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara što je povećanje od 111 milijardi dinara, a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi što je povećanje od 21,1 milijard.

Kada je reč o strukturi prihoda, poreski prihodi čine 85,9 odsto, neporeski 12,9 a 1,2 odsto se odnosi na donacije.

Mali je rekao da mu je posebno važno što je u budžetu planirano po još 20 evra koji će biti isplaćeni početkom decembra za sve građane koji su se prijavili za pomoć, a mogu da se prijave i oni koji su u međuvremenu postali punoletni.

Istakao je da se deficit smanjuje na 4,9 odsto, dok će udeo javnog duga do kraja godine biti 58,2 odsto, a očekuje se privredni rast od preko sedam odsto.

Ministar je najavio da će se ulagati u početak gradnje metroa u Beogradu.

Podrška rebalansu budžeta

Poslanici vladajuće većine najavili su podršku rebalansu budžeta 

Poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević rekla je da na osnovu dosadašnjih ekonomskih pokazatelja može zaključiti da Vlada Srbije vodi dobru finansijsku politiku i da je ostvaren rezultat mnogo bolji od očekivanog.

"Reč je o sumi od 1,5 milijardi evra od početka godine i proceni da će BDP ove godine zabeležiti rast od najmanje sedam procenata. Deficit budžeta će iznositi 4,9 odsto umesot očekivanih 6,9 odsto, a javni dug na kraju godine biće 58,2 odsto", rekla je Žarić Kovačević.

Predsednica Odbora za finansije Aleksandra Tomić navela je da je od velikog značaja što će kapitalne investicije biti na nivou od 7,8 odsto BDP-a.

Kao posebno važno je naglasila da se otvara nova fabrika vakcina u saradnji sa Emiratima, ali i gasna interkonekcija Srbije i Bugarske.

"Nastupajući sastanak između Vučića i Putina 25. novembra treba da trasira put kako će izgledati naša saradnja u narednim godinama, ali smo sigurni da će Srbija imati najbolje uslove kada je u pitanju transport i korišćenje prirodnog gasa", rekla je Tomić.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je da je dobar rezultat kada je reč o budžetskim sredstvima posledica dve stvari, pri čemu je jedna zdrava ekonomska, fiskalna i finansijska politika, a druga izbalansirana politika sa kovid merama.

Poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić ukazao je da se rebalans ne radi da bi se ispravljale greške već zato što postoji veći priliv u budžet od očekivanog.

Kao jedan od razloga zašto će poslanička grupa JS podržati rebalans naveo je domaćinsko poslovanje i trošenje sredstava od strane Vlade Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije glasaće o rebalansu budžeta u 18.00 časova.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво