Читај ми!

Obeležen dan BIA, Vučić i Gašić položili venac ispred memorijalnog zida

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obeležava 122. godišnjicu osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 19 godina od osnivanja BIA, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić obišao je, tokom posete BIA, laboratorije i Operativni centar Beogradskog centra BIA i istakao da ni u najrazvijenim zapadnim zemljama nema tako dobro opremljenih laboratorija kao što je u BIA. 

Vučić je tokom posete, podsetio, da je za vreme NATO bombardovanja 1999. godine bila uništena laboratorija BIA, ali da je ona sada još lepša i bolje opremljena nego stara. 

Dodao je da se tu sve radi za potrebe BIA, na primer, analiza vrste eksploziva, droge i sve drugo što je potrebno, kao i za pravosudne organe. 

Predsednik je istakao da, osim sofisticirane opreme, tu rade ljudi sa veoma velikim iskustvom. 

"Džaba oprema da nema vas i u najrazvijenim zemljama zapada nema ovakve laboratorije", dodao je Vučić. 

Vučić i direktor BIA Bratislav Gašić položili su, prethodno, venac ispred memorijalnog zida u znak sećanja na poginule pripadnike Agencije.

U Srbiji su, inače, civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine.

U okviru Ministarstva unutrašnjih dela, tim zakonom, formirano je Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti".

Delokrug rada tog odeljenja obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji.

Za prvog načelnika imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austrougarske, a zakonom je bilo propisano da Odeljenje, osim načelnika, ima sekretara i niže službenike, kao i zasebnu arhivu u kojoj su se, "pod naročitim nadzorom i staranjem načelnika", čuvali "svi akti poverljive prirode".

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

Današnja BIA formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine. BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Osnovni zadaci BIA su: zaštita bezbednosti Srbije, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka, istraživanje, prikupljanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezbednost zemlje i informisanje nadležnih državnih organa o tim podacima, kao i obavljanje i drugih poslova određenih Zakonom.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво