Читај ми!

Miloš Jovanović i Branimir Jovanović o KiM, izborima i Nesvrstanima, oprečno o putu ka EU

Srbija ima pravo da vrati određen broj pripadnika svojih snaga bezbednosti na KiM, na to ćemo se vratiti kada okolnosti budu bolje, kaže za RTS Miloš Jovanović iz koalicije NADA. Srbija ima veoma odgovoran pristup, spremna je za pregovore, rekao je Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe SDPS-a. Kada je reč o izborima, Miloš Jovanović navodi da je NADA već u kampanji, dok Branimir Jovanović napominje da još nisu odlučili da li će biti u koaliciji sa SNS-om.

Miloš Jovanović iz Koalicije NADA i Branimir Jovanović iz Socijaldemokratske partije Srbije govorili su u Jutarnjem programu situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama i planovima za naredne izbore.

Miloš Jovanović, predsednički kandidat koalicije NADA, kaže da prema rezoluciji 1244, Srbija ima pravo da vrati određen broj svojih pripadnika snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju.

"To su uslovi pod kojima je mir potpisan, i na to ćemo se vratiti jednog dana kada međunarodne okolnosti budu za nas bolje", poručio je Miloš Jovanović.

Veruje da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti neće stati i da je stekao naviku da "zavodi red" na severu pokrajine.

"To je ozbiljan pritisak na narod da se utiče na njihovo iseljavanje. Kurti ne shvata da će ovako prouzrokovati sukobe, to nije zveckanje oružjem, to je upotreba oružja", ukazao je Miloš Jovanović i dodao da zapadnom delu međunarodne zajednice treba reći šta mogu biti posledice.

Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe SDPS-a, istakao je da država ima veoma odgovoran pristup po tom pitanju.

Smatra da je odnos prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji pažljiv.

"Lako je reći da možemo da vratimo vojsku, ali moramo prvo da uvažimo realnost, koja je takva da trenutno ne postoji ambijent da možemo da vratimo vojsku na Kosovo i Metohiju", ukazao je Branimir Jovanović.

Prema njegovim rečima, ponašanje specijalnih snaga kosovske policije je za svaku osudu.

Međutim, ocenio je da je u ovom slučaju zakazala pre svega briselska administracija.

"Imam utisak da se kriza u Briselu manifestuje na pitanje Kosova i Metohije. Nama je potrebna pomoć međunarodne zajednice da bismo prevazišli ovakva pitanja", kaže šef poslaničke grupe SDPS-a.

Poručuje da je Srbija spremna za pregovore i da ne beži od toga.

"Ali imamo situaciju gde dolazi Aljbin Kurti koji kaže da njemu pregovori nisu na listi prioriteta. Velika odgovornost je na međunarodnoj zajednici, da se više posveti ovom pitanju. Srbija je spremna da pravi dogovore, da imamo dugoročno rešenje", istakao je Branimir Jovanović.

Srbija i Pokret nesvrstanih

Sagovornici su se osvrnuli i na samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Branimir Jovanović smatra da je taj pokret važan zato što propagira ideje koje Srbiji idu u prilog.

"To su pre svega jednakost, poštovanje međunarodnog prava, poštovanje teritorijalnog integriteta, nemešanje u unutrašnje stvari jedne države. To su veoma važna pitanja na kojima treba da insistiramo. Sigurno da jedan ovakav skup nama ide na ruku, da se bolje pozicioniramo na međunarodnoj političkoj mapi", ocenio je šef poslaničke grupe SDPS-a.

Miloš Jovanović kaže da je Pokret nesvrstanih nastao iz težnje za nezavisnošću u blokovskoj podeli sveta, što je, dodaje, sjajna i plemenita težnja.

Većina tih zemalja (članica Pokreta nesvrstanih) ne priznaje secesiju Kosova. Deo njih bi mogao da povuče priznanje. Ta vrsta multilateralne diplomatija je vrlo važna, pogotovo za zemlje poput naše. To je važno i za pitanje ekonomije", ističe Milan Jovanović i dodaje da je dobro što je samit održan u isto vreme kada i sajam naoružanja. 

Oprečno o evropskom putu Srbije 

Kada je reč o evropskom putu Srbije, sagovornici imaju oprečna mišljenja.

"Od našeg evropskog puta neće biti bog zna šta", rekao je Miloš Jovanović iz koalicije NADA.

Branimir Jovanović smatra da je put ka Evropskoj uniji strateški cilj Srbije i na vrhu liste prioriteta kada se govori o spoljnoj politici.

NADA već u kampanji, SDPS još bez odluke o koaliciji sa SNS-om

Što se tiče narednih izbora, Branimir Jovanović je rekao da SDPS još nije doneo odluku da li će izaći na izbore zajedno sa SNS-om.

Ipak, napomenuo je da će prvi korak koji će preduzeti biti razgovor sa naprednjacima.

Miloš Jovanović iz koalicije NADA istakao je da su oni već u kampanji i da razgovaraju sa ljudima.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи