Читај ми!

Gosti Oka: Već viđena provokacija u službi izbora, ne upadati u Kurtijeve zamke

Poslednji incidenti na severu Kosova i Metohije i upad interventnih jedinica nastavak su politike provokacija Prištine i premijera privremenih kosovski institucija Aljbina Kurtija. Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže da su ti događaji, bez obzira da li su deo predizborne kampanje, dramatični i tragični za odnose Srba i Albanaca. Diplomata Zoran Milivojević veruje da Priština ne deluje bez podrške iz inostranstva i zato je važno da se ne upadne u zamku i isprovocira reakcija koja bi išla na štetu Srba i Srbije.

Specijalne jedinice kosovske policije ponovo su upale u severni deo Kosovske Mitrovice. U Zvečanu je teško povređen Srbin, Srećko Sofronijević a u Raški je održan hitan sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa KiM. Događaji na severu Kosova i Metohije bili su tema emisije Oko.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže da iako ovo može da bude deo predizborne kampanje Aljbina Kurtija to svakako nije dobro za odnose Beograda i Prištine.

"Vidim ih kao veoma dramatične i tragične za odnose Srba i Albanaca i udaljavanje Beograda i Prištine. Iako je ovo možda deo predizborne kampanje Aljbina Kurtija, ako verujemo u normalizaciju i dijalog ovo svakako tome ne doprinosi i nije dobro", rekao je Surlić.

Diplomata Zoran Milivojević se slaže da tu ima dela potrebe Samoopredeljenja da pojača poziciju pred predstojeće izbore.

"To je nastavak strategije i politike koju je Kurti proklamovao još u februaru kada je došao na vlast. On to ne radi bez podrške stranih sila. Ako tolerišete nečije činjenje mimo dogovorenog, a to već duže traje i to je van podrške dijalogu i Briselskom procesu, onda je to podrška ovakvom činjenju Prištine. Iz današnjih saopštenja se ne vidi jasna osuda, niti neko kaže da za utvrđivanje šta neko ima u magacinu ne treba koristiti specijalne jedinice", smatra Milivojević.

Surlić, međutim, vidi izvesnu promenu u retorici koja dolazi iz Brisela.

"Borelj je rekao da je ovo jednostrani akt i da sva nerešena pitanja gde žive Srbi treba rešavati kroz dijalog. Ne može jedinica ROSU, koji nema pravo da ulazi na sever Kosova a onda čas može, čas ne može, da kažu da nema konfrontacija, pa onda može ali bez žrtava. 

Kurti je obećao glasačima da će se obračunati sa mafijom i kriminalom, da će poboljšati ekonomski razvoj i da će učvrstiti državnost Kosova na međunarodnom planu. Pošto mu ne idu prva dva obećanja onda pokušava da prikaže upadima na sever da će da ispuni treće",kaže Surlić.

Milivojević kaže da ipak nisu iste okolnosti kao što su bile pre dve decenije i da ono što je uspevalo Prištini tada ne može da uspe danas.

"I sa skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu je poslata jasna poruka da mora da postoji međunarodni poredak u kome važi međunarodno pravo. Otuda konstantan pritisak da se to rešava na drugi način nego što je to prvobitno planirano. Radikalizacija situacije je pokušaj da se na Srbiju izvrši pritisak da promeni stav i pristane na nešto što ide na njenu štetu", kaže Milivojević.

Dok god većinski broj zemalja ne priznaje kosovsku nezavisnost, među kojima i pet zemalja članica EU, Priština ne može da računa na to pa se vrši pritisak na Srbiju da ona prizna tzv. Kosovo kako bi onda to učinile i sve druge zemlje, objašnjava Milivojević.

Ovo jeste jedna vrsta psihološkog rata, smatra Surlić, jer se Priština konstantno sukobljava sa Srbima koji žive na KiM, a koji su ujedno i jedina moguća spona u dijalogu Beograda i Prištine.

"Njihova provokacija može da stvori okolnosti da se isprovocira reakcija sa naše strane koja bi išla na štetu Srba i Srbije. Ne smemo da upadnemo u tu zamku. Moramo da tražimo do kraja, bez izuzetka da se ispoštuje u celosti Briselski sporazum", kaže Milivojević.

Kako to vidi Surlić, politika Aljbina Kurtija je politika švedskog stola sa kojeg on uzima ono što mu odgovara, a na uštrb srpskog naroda, jer njemu ne pada na pamet da sprovede deo o Zajednici srpskih opština.

"Upad jedinice ROSU je isti scenario koji je već korišćen, i u vreme Tačija, takođe, za predizborne ciljeve", rekao je Surlić.

Zoran Milivojević je rekao da je Miroslav Lajčak pokazao konstruktivnu ulogu kada je reč o tablicama, ali da on nema dalji manevarski prostor bez čvrste političke podrške.

"Pozicija Srbije je jasna, ona je za dijalog i zna se šta očekuje da bude na stolu, a to je Zajednica srpskih opština. Ne očekujem od Lajčaka da može da usmerava i kontroliše sam situaciju i dijalog. Uloga Vašingtona je ključna što se videlo i sa krizom sa tablicama kada je urgirao specijalni američki izaslanik Eskobar. Ne očekujem ni da će Kurti  odustati od svoje politike i što se njega tiče biće i daljih provokacija", zaključio je Milivojević.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво