Читај ми!

Vučić nakon sednice Predsedništva SNS-a: Skupština stranke odložena, građani će imati toplu zimu

Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Predsedništva SNS-a da se Skupština stranke pomera za tri nedelje zbog loše epidemijske situacije. Održaće se od 11. do 14. novembra.

Skupština SNS-a, umesto između 21. i 24. oktobra, biće održana od 11. do 14. novembra.

Vučić je rekao novinarima da ne želi da održavanjem Skupštine naprednjaka ugrozi zdravlje bilo koga, jer se, kako je ocenio, do tada očekuje bolja klinička slika.

Istakao je da u SNS-u žele dodatno da rade na programskim dokumentima, jer su uvereni da će SNS u budućnosti imati najveću ulogu u oblikovanju života građana i zemlje.

Želimo da pred građane izađemo ne sa demagoškim floskulama, već sa programom i planom do 2030. godine, vrednostima i principima za koje se zalažemo, rekao je Vučić.

Rekao je da će se Skupština stranke održati od 11. do 14. novembra u Hali sportova "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu, dodavši da očekuje da će se 13. doneti odluke uz 4.000 delegata.

Kako je ocenio, to će biti veliki skup koji će značiti početak primene novog programa stranke i uvođenje novih ljudi.

"Borba protiv koronavirusa, borba za život ljudi, dalji ekonomski napredak, očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i borba za energetsku bezbednost i povećanje standarda građana najvažnija su pitanja kojima ćemo se baviti", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da su puštene rezerve gasa da bi se cena na tržištu spustila.

Dodao je obezbeđen i interventan uvoz kroz vraćanje električne energije, kada TENT sredinom decembra bude ponovo otvoren. 

"Građani će imati dovoljno gasa i električne energije, neće biti restrikcija", naglasio je Vučić.

"Preduzimamo sve kako bismo zaštitili privredu"

Vučić je ponovio da u narednom periodu svet očekuje velika energetska kriza, ali je poručio da građani Srbije ne moraju da brinu, da će imati tople domove, dovoljno struje i gasa i da cene neće rasti.

Vučić je posle sednice Predsedništva SNS-a istakao da se sada sve preduzima kako bi privreda bila što više zaštićena od porasta cena energenata na tržištu.

Prema njegovim rečima, do poremećaja cena na svetskom tržištu dovelo zbog uvođenje "karbon taksa", nedostatka gasa jer su Kinezi sve preusmerili ka sebi, jer u Holandiji nema dovoljno gasa, kao i zato što su mnoge zemlje na početku godine iz skladišta izbacivale gas i davale ga privredi.

Napomenuo je i da nisu na vreme pravili dugoročne ugovore sa Rusima, a sa drugima nisu ni mogli, tako da su ostali bez gasa i cena je skočila višestruko.

Ukazao je da je Srbija napravila pravi potez gradeći gasovod uprkos svim pritiscima spolja, kroz koji je gas potekao 1. oktobra, i koji, tvrdi, perfektno funkcioniše.

Pored toga, kada je u pitanju gas kaže da su popravljene sve stanice, i urađeno sve što nije rađeno 45 godina.

Naveo je da iz gasovoda uzimamo od 6,3 do devet kubnih metara gasa, dok ostalo ide drugim zemljama jer smo tranzitna zemlja za gas, kao i da se skladište u Banatskom Dvoru dopunjava redovno.

Istakao je da je važno da sa Rusima produžimo dugoročni ugovor i obezbedimo da cena ostane na dosadašnjem nivou od 270, što je strašno važno za industriju.

Dodao je da se gleda sve kako bi se pomoglo privrednicima, da se razgovara sa svima, jer imamo liberalizovano tržište i da smo uspeli u poslednja dva dana da spustimo cenu.

Napominje i da je odluka o tome da se ne gase ugljenokopi bila izuzetno dobra, i da je zbog toga na primer i Poljska imala najnižu cenu električne enrgije, dok drugi imaju problem i sada pokušavaju da ih vrate.

Napominje i da energija vetra i sunca nije dovoljna i da Srbija zato razgovara sa Amerikancima i UAE kako bi se 15 odsto podigli i kapaciteti proizvodnje struje.

I na samitu u Sloveniji je, kaže, evropske lidere najviše interesovalo pitanje energetike. Smatra da će dominitrati narednih šest meseci.

Poziv Srbima na KiM da glasaju u što većem broju

Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da, uprkos nekim potezima Prištine kao što je uvođenje antidamping cena na neke proizvode iz centralne Srbije, budu jedinstveni i da na predstojeće izbore izađu u što većem broju.

"Treba da se bore za svoja prava, sebe, za svoju zemlju, da budu institucionalno zastupljeni, kada je potrebno, da mogu da reaguju u institucijama na različite načine i da budu uz svoj naroda u opštinama na jugu Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Predsednik je to rekao upitan da prokomentariše najnovije odluke Prištine o uvođenju antidamping cena na stočnu hranu i neki građevinski materijal iz centralne Srbije.

"Oni ne razumeju, nije mi jasno šta rade, ne znam šta bih vam rekao, ali ako mislite da očekujemo podršku ili sažaljenje iz međunarodne zajednice – to se neće desiti", rekao je predsednik.

Najnoviju situaciju u Prištini Vučić tumači nervozom nakon što je rešeno pitanje automobilskih tablica na administrativnim prelazima.

"Mi ćeo nastaviti da snabdevamo i naše, ali i druge građane na KiM", rekao je predsednik i dodao da ne zna nikoga kod koga je odluka o antidamping cenama mogla da naiđe na oduševljenje.

"Povezivanjem sa Koluvijom hteli su da me slome"

Vučić je izjavio je da je sada svima jasno da je nezakonito prisluškivan najmanje 1.882 puta, ali i da je apsolutno dokazano da nema ničeg inkriminišućeg u tim razgovorima.

Istakao je da time treba da se bave nadležni organi, ali i da je "činjenica da je neko želeo da njegovog brata i njega ubaci u ''slučaj Koluvija''".

Predsednik je rekao da je kroz to prošao i da je od nadležnih tražio da se sve u vezi sa tvrdnjama da je njegov brat umešan u taj slučaj ispita, kao i da prema Andreju odnose kao prema svakom drugom građaninu.

Vučić je ponovio da se neprestano vrše pritisci na njegovog brata, njegovu porodicu i njega lično, koji su, kako je rekao, i da se išlo dotle da je u medijima iznošeno čak i "sa kojim sve ženama i muškarcima je bio u vezi".

"Time su hteli da me dovedu u poziciju kada mi ne bi preostalo ništa drugo nego da se sklonim", rekao je predsednik.

To je, kaže, u redu i to će doći, ali, dodao je, do tada "imamo još neka posla da završimo".

"Posao nadležnih organa je da sve to rasvetle", dodao je Vučić. 

"Lideri nesvrstanih u Beogradu veliki uspeh Srbije"

Predstojeći skup nesvrstanih zemalja koji će biti održan u ponedeljak u Beogradu, Vučić je ocenio kao veliki uspeh Srbije.

Srbija će u trenutku zaraze koronavirusom, imati, rekao je Vučić, više od 100 gostiju iz više od 50 zemalja.

To će biti najveći skup u, kako je rekao, "ne znam koliko decenija".

Nabrajajući najviše zvaničnike sa afričkog kontinenta, arapskog sveta i Azije, predsednik je istakao da je reč o veoma važnim zemljama za Srbiju.

"Srbija ne može da napravi nameštaj jeftiniji od 'Ikee', jer to nije lako, ali sa našim prijateljima iz afričkog i arapskog sveta, pa i iz Azije, možemo bezbroj stvari da napravimo", zaključio je Vučić. 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво