Читај ми!

Starović: Beograd će u ponedeljak i utorak ponovo biti diplomatska prestonica sveta

Samit delegata Pokreta nesvrstanih u Beogradu, 60 godina posle prvog skupa, najvažniji je događaj ne samo za Srbiju, već i na međunarodnoj političkoj sceni. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović kaže za RTS da će Beograd narednih dana predstavljati žarišnu tačku svetske diplomatije.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da se puno toga promenilo od prvog skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

"Tih šezdesetih godina Hladni rat je bio na vrhuncu i osećala se snažna potreba među slobodarski orijentisanim zemljama da svoju težnju ka slobodi i nezavisnosti zajednički artikulišu. U tom vremenu se rađa Pokret nesvrstanih zemalja", podseća Starović.

Ističe da je Jugoslavija imala veoma važnu i nezamenjivu ulogu u svemu tome i da je Beograd tog prvog septembra 1961. godine nesumnjivo bio diplomatska prestonica planete, baš kao što će, tvrdi, biti i u ponedeljak i utorak.

Starović kaže da već danas u Beograd sleću prve delegacije zemalja koje učestvuju na samitu.

"Mislim da ćemo narednih četiri ili pet dana zaista predstavljati žarišnu tačku svetske diplomatije", naglašava Starović. 

Ističe da preko 100 državnih delegacija dolazi na svečanu konferenciju.

"Imaćemo priliku i da ugostimo predsednika Gane i predsednika vlade Alžira, specijalnog izaslanika predsednika vlade Indije, ministre spoljnih poslova Indonezije i Libana koji su ujedno u statusu specijalnih predsedničkih izaslanika i povrh toga, preko 40 ministara spoljnih poslova", navodi Starović.

Naglašava da sve to govori o činjenici da če beogradska konferencija u ponedeljak i utorak biti jedan od najvećih multilateralnih političkih skupova na planeti u 2021. godini.

"To je i potvrda porasta autoriteta i ugleda Srbije na međunarodnom planu. Naša današnja politika, magistralni kurs naše spoljne politike koji se bazira na vojnoj neutralnosti i političkoj nezavisnosti jeste nešto što je prepoznato u međunarodnim okvirima i što se visoko ceni jer pokazuje da temeljne principe Pokreta nesvrstanih na jedan delatni način manifestujemo", kaže Starović.

Ističe da je organizacija samita zahtevna, pogotovo u doba pandemije koronavirusa i da je u nju uključeno nekoliko hiljada ljudi.

"Postoji čitav niz javno-zdravstvenih procedura koje će morati da se poštuju kako bismo zaštitili i delegate na konferenciji, ali i našu domaću populaciju", kaže Starović.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи