Читај ми!

Sedmoro kongresmena i članova Albanskog kokusa traže veće angažovanje SAD po pitanju KiM

Sedmoro članova američkog Kongresa, ujedno i Albanskog kokusa, zatražilo je od predsednika Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da udvostruče usredsređenost Amerike na rešavanje tenzija između Beograda i Prištine.

Članovi Kongresa, Riči Tores, Džim Hajms, Elisa Slotkin, Džo Kortni, Monder Džouns, Kerolin Malouni i Džejms Mekgovern su u pismu najvišim američkim zvaničnicima ukazali na, kako su naveli, nedavne eskalacije neprijateljstava između Beograda i Prištine, prenosi Glas Amerike.

"U poslednjih nedelju dana došlo je do uznemirujuće situacije, koja je bila rezultat vojne mobilizacije na granici, što je ugrozilo krhku stabilnost u regionu Balkana. Imajući u vidu neproporcionalnu jačinu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da ponovo obavežete Sjedinjene Države kako bi obezbedile da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država", navodi se u pismu upućenom Bajdenu i Blinkenu.

U dokumentu je precizirano da su tenzije eskalirale kada su, kako je navedeno, srpski borbeni avioni leteli blizu administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

"Poslednja runda nemira izazvana je recipročnom zabranom ulaska vozilima sa srpskim registarskim tablicama na suverenu teritoriju Kosova - reakcijom na potez koji je Srbija deset godina sprovodila kada je reč o kosovskim tablicama. Na osnovu te zabrane od vozača se zahtevalo da koriste privremene tablice tokom vožnje preko granice", navedeno je u tekstu.

Takođe, u pismu je ukazano da Srbija odbija da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova. To se, kako navode članovi Kongresa, ogleda u sporazumu po kom je Beograd isključivo vozilima sa oznakama KS na tablicama odobravao da uđu u centralnu Srbiju - dok je odbijao vozila sa znakom RKS.

Članovi Kongresa i Albanskog kokusa se u tekstu pozivaju i na medijske izveštaje i video zapise za koje kažu da ukazuju na to da su srpska policija i vojne snage bile mobilisane duž administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije u pokušaju da ugroze primenu mera koje su uvele prištine vlasti.

"Većinu, ako ne i svu srpsku vojnu opremu koju je koristila Srbija, obezbedila je Rusija - njen najbliži saveznik. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko posetio je granicu 26. septembra 2021. U društvu ministra odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, što se smatra daljom legitimizacijom i podržavanjem taktike Srbije", precizirano je tekstu poslatom Bajdenu i Blinkenu.

"Privremeni sporazum sputava dalja rasplamsavanja" 

Deo njihovog obraćanja američkim državnicima posvećen je i sporazumu Beograda i Prištine. Navedeno je da su privremeni dogovor postigli Miroslav Lajčak, specijalni izlaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, kao i pregovarači Beograda i Prištine Besnik Bislimi i Petar Petković.

"Sporazum je podrazumevao povlačenje Specijalnih policijskih snaga sa granice, uspostavljanje Radne grupe koju čine članovi Evropske unije i sprovođenje režima nalepnica - što podrazumeva prelepljivanje grba na registarskim tablicama vozila državljana Kosova i Srbije, dok se postigne trajnije rešenje", navode članovi Kongresa u pismu.

Oni su istakli da su ohrabreni privremenim sporazumom koji, kako ukazuju, sputava dalja rasplamsavanja - ali i traže da Bajden i Blinken, kao i američka administracija učine sve što je u njihovoj moći da podrže napore koji bi mogli doprineti trajnom miru između.

"Pozivamo vas da osudite nedavnu eskalaciju tenzija i mobilizaciju srpske vojske, kao i da podstaknete vašu administraciju da se pridruži našim partnerima Evropskoj uniji i Severnoatlantskoj alijansi (NATO) u podršci dijalog Kosova i Srbije radi pronalaženja mirnog i konačnog rešenja" zaključeno je u pismu.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво