Читај ми!

Vučić posle susreta sa Plenkovićem: Rekao sam mu da SANU ne prepoznaje hrvatski jezik

Predsednik Aleksandar Vučić i hrvatski premijer Andrej Plenković na marginama samita EU-Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja, između ostalog, razgovarali su o predstavljanju hrvatskog jezika u Srbiji.

Aleksandar Vučić je rekao da je sa hrvatskim premijerom u Kranju razgovarao i o predstavljanju hrvatskog jezika u srpskim udžbenicima, oko čega se podigla velika prašina u javnosti, kao i da mu je objasnio da se radi o podeli jezika koju je ustanovila SANU.

"Po toj podeli, slovenski jezici se dele na južnoslovenske, zapadnoslovenske i istočnoslovenske, rekao je Vučić i dodao da u toj podeli nema hrvatskog jezika i da se ne radi ni o kakvoj uvredi.

"Naravno da ćemo pogledati i videti o čemu se radi i ako smo napravili grešku ispravićemo, jer bi to bio fer odnos prema Hrvatima građanima Srbije i našem susedima. Isto tako se nadam da će biti manje ulica Miletu Budaku u Hrvatskoj, čoveku poznatom po izjavi da bi trećinu Srba trebalo proterati, trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, jer je to evropska vrednost", istakao je Vučić i dodao da je siguran da ti problemi mogu zajednički da se reše.

Andrej Plenković naveo je novinarima da je rekao Vučiću da reši pitanje udžbenika u Srbiji kojima se, kako tvrdi, praktično negira postojanje hrvatskog jezika.

"Odgovorio mi je da će videti šta može učiniti. Druga tema je pitanje nestalih. Ta tema je jako važna, očekujemo podatke iz Beograda", naveo je Plenković, preneo je portal Indeks.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи