Читај ми!

Stranački funkcioneri o 5. oktobru, da li su naučene lekcije

Stranački funkcioneri sećaju se 5. oktobra pre 21 godine, kada je velikim demonstracijama u Beogradu okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović, rekla je da je 5. oktobar jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Srbije kada su građani odbranili svoju izbornu volju i  rekli "ne" politici koja je zemlju vodila u ratove, izolovala je od sveta i ogroman broj građana dovela na ivicu siromaštva.
 
"I ja sam, kao i stotine hiljada drugih građana, bila tog dana na protestu ispred Skupštine Srbije. Kao i mnogi, svesna sam da je nakon promene vlasti 2000. godine bilo mnogo izneverenih očekivanja, neiskorišćene pozitivne energije građana i volje za promenama. Ali, to ne umanjuje značaj 5. oktobra kao dana kada je u Srbiji pobedila demokratija i volja građana, želja za slobodom i budućnošću koja vodi preko mira, saradnje sa svetom, stabilnosti i ekonomskog razvoja. Peti oktobar nije bio dan kad je Srbija dostigla sve čemu su težili njeni građani, ali jeste dan kad su rekli na šta ne pristaju i u kakvoj zemlji žele da žive", kaže Mihajlovićeva.

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da je još 2000. godine pozvala na lustraciju svih pojedinaca koji su u periodu Miloševićeve vlasti učestvovali u uništavanju države i kršenju svih prava građana.

Nažalost, partneri LSV u pobedničkoj koaliciji DOS nisu imali razumevanja za taj zahtev, a nisu nas poslušali kako se navodi u saopštenju LSV-a ni kada smo tražili zabranu više stranaka. 

Naučiti lekcije iz 5.oktobra

Srpska koalicija NADA koju čine POKS, DSS i 23 udruženja građana ocenjuje da je većina građana Srbije, izmorenih tokom vladavine autokratske vlasti ratovima, sankcijama, bombardovanjem, osiromašenjem i kriminalom na izborima iskazala svoju volju za promenom režima i 5. oktobra 2000. godine je tu volju odbranila sprečavanjem izborne krađe. Međutim, velika očekivanja građana su izneverena.

"Srbija i njene institucije ni dvadeset i jednu godinu kasnije se ne nalaze u značajno boljem položaju i stanju niti postoji konsenzus o temeljnim nacionalnim i državnim pitanjima. Uveren sam da samo vlast koja, sprovodeći spoljnu i unutrašnju politiku, sledi principe neraskidivog jedinstva značaja demokratskog i nacionalnog može Srbiju da uredi kao pravnu i razvijenu državu", rekao je predsednik DSS i predsednički kandidat koalicije NADA dr Miloš Jovanović.

"Suštinske promene petog oktobra bi se desile da je građanima pružena šansa da se putem referenduma izjasne u kakvoj državi žele da žive, da li u republici ili u obnovljenoj kraljevini. Tada nije došlo do istinske promene sistema, jer je svaka stranka koalicije DOS imala različito viđenje kuda treba Srbija da ide. " - izjavio je predsednik POKS, Žika Gojković.

Demokratska stranka se ponosi svojim doprinosom u pobedi nad režimom Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine kojom je odbranjena izborna volja građana Srbije iskazana na izborima održanim 24. septembra 2000.

"Ne odričemo se petooktobarskih ideala slobodne, demokratske i evropske Srbije zbog kojih su građani Srbije izašli na ulice i srušili kriminalizovanu, pljačkašku i u ratovima i političkim obračunima krvlju uprljanu vlast. Uvek ćemo svedočiti o istini da je većina građana Srbije do 5. oktobra 2000. godine živela u zemlji hiperinflacije, nestašica, ratova i opšte bede, te da je tog dana Srbija spasena od potpunog ekonomskog, političkog i društvenog sloma. Nikad nećemo kao istinu prihvatiti laži koje o našoj borbi protiv ratno-kriminalne politike iz devedesetih godina već dve decenije šire Aleksandar Vučić, njegove pristalice i  ostaci Miloševićevog režima", navodi se u saopštenju.

Kako se još navodi, društvena i politička regresija u koju je Srbija ušla 2012. godine i u kojoj su poništene mnoge tekovine Petog oktobra, za Demokratsku stranku je privremeno stanje koje će se okončati novom pobedom naroda Srbije i pravde nad silom i nepravdom. 

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара