Читај ми!

Stranke zauzimaju start za izbornu trku, deo opozicije još nije doneo odluku

Razgovori o izbornim uslovima uz posredovanje evroparlamentaraca završeni su pre pola meseca sa 16 tačaka. Ishod drugih razgovora, bez stranaca, trebalo bi da saznamo do kraja nedelje, najavljuje predsednik Skupštine. Do izbora je ostalo tačno šest meseci, a čini se da mnoge stranke već zauzimaju start za izbornu trku.

Nakon sednice Glavnog odbora pokret Dveri jednoglasno – u aprilu izlaze na izbore.

"Vreme je već iscurilo, vremena više nema, vreme je za iskrenost, alternativa izborima su protesti i bojkot. Bojkot nije realna opcija da se dešava dva puta. Ne može se bežati od izborne volje građana, a sa druge strane i za proteste uslova nema, jer očigledno da dogovora sa opozicijom o masovinim protestima očigledno nema", kaže Tamara Milenković Kerković iz Dveri.

Deo opozcije u kojem je i Nova stranka čeka poteze i vlasti i drugih opozicionara.

"Dve nedelje su prošle od onoga šta je tamo dogovoreno, ja nemam nikakvu informaciju da je nešto dogovoreno, a nadam se da shvataju da vreme prolazi da ne ide naruku. Ja se zalažem za dijalog u opoziciji, inače bilo kakve odluke o izlaženju, ne izlaženju, kolonama i ostalo može nastati samo kao posledica dijaloga. Dakle, pre će se sastati Bajden i Putin nego što će srpska opozicija sesti za jedan sto", smatra Aris Movsesijan iz Nove stranke.

Da se udube u ponuđeni dokument pre nego što ga odbace, izvestilac Evropskog parlamenta poručio je nedavno opoziciji koja je napustila razgovore. I ne samo to. Stavlja i tačku na dilemu da li bi se vratili na nove pregovore. Vraćaju se, kaže, samo da prate njegovo sporvođenje. Zato deo opozcije okupljen oko Demokratske stranke ne želi da otkriva strategiju.

"Pokušali smo na razne načine, svi načini su dozvoljeni kada su vam uzurpirana prava. To znači ako vam neko uskrati ono što vam pripada po Ustavu i zakonu vi imate pravo i na institucionalnu borbu, a ako institucije ne postoje ili su uzurpirane onda imate pravo i na vaninstitucionalnu borbu. Dakle sve je u igri, a šta će biti izabrano koji način borbe to će se procenjivati od trenutka do trenutka", objašnjava predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Sprovođenje dogovorenog čekaju u Srpskoj naprednoj stranci. I oni kažu stavljaju tačku na polemku o izbornim uslovima.

"Ja stvarno mislim da je puno urađeno u poslednje dve godine. Ako ćemo da budemo objektivni, a postoje neki paramentri objektivnosti stvari koje će postojati u ovom izbornom procesu, nisu ranije postojale. Sada naravno da će jedan deo opozicije da bude nezadovoljan, kao svugde u svetu, kao što će i deo vlast da kaže ovako nikad nije bilo, nikad predstavnici vanparlamentarnih stranaka nisu imali predstavnike u izbornoj komisiji, nikad vanparlamentarne stranke nisu imale dogovoren termin na nacionalnom servisu", naglašava Aleksandar Šapić iz SNS-a.

I SNS koalicioni partner, SDPS, ocenjuje da i dalje ima prostora za unapređenje uslova.

"Iako mi smatramo da zaista ako suštinski želimo da ojačamo demokratiju, da ojačamo institucije kroz izbore, umesto da je podrivamo, neophodno je da izmenimo izborni zakon", navodi Nataša Mihailović iz SDPS-a.

I pre nego što su počeli razgovori o izbornim uslovima, stranke, i one koje su htele za sto sa evroparlamentarcima i one koje su to odbile, postavile su uslov – sve bi trebalo precizirati šest meseci pre izlaska na birališta.

"Vlada Srbije i Skupština će primeniti sve ono što smo se sa evropskim parlamentarcima dogovorili bez obzira da li će neke stranke u tome da učestvuju ili neće da učestvuju. To znači da će sada da otpočnu aktivnosti i već su one i pripremane na proširenju RIK formiranje tog nadzornog tela. Još jednom ističem spremnost vlasti da budemo veoma konstruktivni i da se time spreči da bilo ko traži alibi u nekim lošim izbornim uslovima i da time pravda loše izborne rezultate", ističe predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Predsednik Skupštine kraj razgovora vlasti i opozicije koji se vodio bez evroposlanika najvaljuje do kraja nedelje. Prethodne nisu mogli da se završe zbog bolesti, kaže, ključnih pregovarača.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи