Читај ми!

Otvoren Paviljon Srbije na izložbi u Dubaiju, Vučić: Imaćemo rast veći od sedam odsto

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, simboličnom predajom iskre kreativnosti i inovacija koja se na našim prostorima začela i neprekidno se prenosi punih 7.000 godina, od vinčanske kulture, i zvanično je otvoren Paviljon Srbije na svetskoj izložbi "Dubai Ekspo 2020".

Otvarajući srpski paviljon na "Ekspo 2021" u Dubaiju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Ministarstvo finansija procenjuje da ćemo ovu godinu završiti stopom rasta većom od sedam odsto.

Vučić je istakao da je Srbija i prošle "kovid" godine imala solidne ekonomske rezultate. Ove godine, procene ukazuju na to da će ekonomski rezultati biti bolji nego prošle.

Čast je, kako je rekao, što Srbija može da se predstavi na najbolji način na ovoj Svetskoj izložbi i pokaže da i Srbija, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, želi da buduće generacije budu konkurentne prema svetu.

Pohvalio je odnose sa UAE ističući da su dve zemlje povezane partnerskim odnosom, koji se oslikava i u izgradnji fabrike vakcina u Srbiji.

Vučić je kazao da zajednički projekti doprinose razvoju Srbije i daju podsticaj našoj ekonomiji.

Bilateralni odnosi su, prema njegovim rečima, na istorijskom maksimumu.

Ukazao je da je posebno zadovoljan i što Srbija može u saradnji sa UAE da razvija projekat "Beograd na vodi".

Izrazio je zadovoljstvo što se ova izložba održava upravo u Dubaiju, na 50. godišnjicu te države.

"Događaji kao ovaj su odlična mogućnost za promociju naše ekonomske saradnje. Ekonomsko blagostanje je preduslov za napredak", naglasio je predsednik.

Vučić je kazao da je Srbija postala najbrža rastuća ekonomija u našem regionu, koja ima stalno rastuće rezultate privlačenja direktnih stranih investicija i trgovinske razmene.

Predsednik je poručio da je Srbija zainteresovana za globalnu trgovinu, što je, kako je rekao, jedan od naših najvažnijih prioriteta, zbog čega se trudimo da razvijemo i ostale privredne sektore.

Zato, kaže, Srbija i učestvuje na Svetskoj izložbi, i svoje prisustvo u Dubaiju smatra veoma značajnim.

"Važni su nam startap centri. Srbija želi da napreduje u inovacijama i oblasti digitalizcije, kao i da sarađuje sa svima, jer je to jedini način da se zajednički razvijamo i smanjimo političke tenzije", rekao je Vučić.

Dodao je da su skupovi poput svetske izložbe u Dubaiju važni jer pružaju mogućnost da se vidi nešto drugačije.

"Predstavićemo različite ekonomske sektore, sadržaje, tehnološke inovacije… Naša želja je da pozicioniramo Srbiju na listu najmoćnijih zemalja u inovacijama", rekao je Vučić, koji je prisutnima poželeo dobrodošlicu u Paviljon Srbije: "Dobro došli i živela Srbija".

Vučić: Cilj da stavimo Srbiju na listu ekonomski najmoćnijih zemalja

Predsednik Srbije izjavio je da je želja da se Srbija stavi na listu najmoćnijih ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta.

Rekao je da Srbija tokom svog predstavljanja u Dubaiju želi da pokaže koliko su za nju važni startap centri, da želi da napreduje u inovacijama i digitalnom napretku, kao i u saradnji sa drugim nacijama.

"To je jedini način da zajednički krenemo u poduhvate i smanjimo političke tenzije. Najvažnije je da na ovom Ekspou možemo da vidimo nešto drugačije, spojimo se sa drugim nacijama i upoznamo sa drugim inovacijama. Zahvalni smo što možemo da predstavimo sebe i svoje najnovije poduhvate", rekao je Vučić.

Kako je istakao, nada se da će Srbija uspeti da se preko virtuelne realnosti predstavi kroz svoje projekte, radionice i nadamo se da ćemo uspeti da predstavimo sve što Beograd nudi.

"Na našem štandu će se videti kako izgleda Lepenski vir, naša kultura i religija. Naš slogan govori dosta toga kompleksno. Predstavićemo i različite ekonomske sektore, njihove sadržaje i inovacije", rekao je Vučić.

Kao jedan od najvažnijih projekata izdvojio je "Beograd na vodi", koji je Beograd stavio na listu najvažnijih međunarodnih investicija.

"PKS ima veliki uspeh u ovome, preko hiljadu kompanija radi za Srbiju. Dobro došli na srpski štand", zaključio je Vučić.

Matić: Učešće na izložbi šansa za Srbiju

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je za Srbiju velika privilegija što je deo prve Svetske izložbe "Ekspo 2020" u regionu Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije i što će potencijalnim partnerima iz celog sveta predstaviti tehnološke inovacije i dostignuća, turistički potencijal i privredne i poslovne prilike.

Matićeva je na otvaranju Paviljona Srbije, rekla da će naša zemlja na toj manifestaciji predstaviti i talentovane ljude, umetnike, naučnike i sve koji svojim radom doprinose napretku čovečanstva i opstanku "naše već ugrožene civilizacije".

"Naš nastup na ovoj izložbi imaće za cilj da opravda očekivanja i da pruži doprinos jedinstvenom događaju istorijskog formata", poručila je Matićeva.

Čestitala je domaćinima na spektakularnoj ceremoniji otvaranja koja je, kako kaže, u četvrtak ostavila bez daha sve prisutne zvanice i ispisala novu stranicu istorije svetskih izložbi.

Matićeva je naglasila da su prijateljski odnosi Srbije i UAE utemeljeni u dugogodišnjoj, plodnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i da bliskost dve zemlje potvrđuje i to što je, kako kaže, Srbija u grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon na jednoj od najprominentnijih lokacija izložbe i što će sa površinom od gotovo 2.000 kvadratnih metara biti jedan od dominantnijih paviljona.

Istakla je da je cilj da se predstavljanjem na toj izložbi otvore nove šanse za razvoj Srbije kroz, kako kaže, umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice, kao i da se naša zemlja prezentuje kao stabilna investiciona destinacija.

Kako je rekla, Srbija je pod rukovodstvom predsednika Vučića i uz ogroman i predan rad premijerke Ane Brnabić postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, ali i među prvima u svetu po razvoju IT sektora i lider u regionu kada je reč o digitalizaciji.

Matićeva je navela je da je Srbija postala zemlja sa najstabilnijom fiskalnom politikom u poslednjih nekoliko decenija, koja je zahvaljujući viziji predsednika Vučića, donela zemlji nezapamćenu ekspanziju infrastrukturnih, tehnoloških projekata i investicija koji, kako je rekla, menjaju imidž Srbije u svetu, ali i svest građana o vrednostima i potencijalima svoje zemlje.

"Upravo zbog toga, svetu želimo da približimo modernu Srbiju, digitalnu Srbiju koja je prirodni naslednik inovativnosti i izuzetnosti stare vinčanske civilizacije i njene bogate zaostavštine, i to ćemo učiniti kroz temu ‘Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost’", kazala je ministarka.

Zahvalila je predsedniku Vučiću, premijerki Brnabić i njenom kabinetu, Nacionalnoj platformi "Srbija stvara", kao i partnerima iz UAE i generalnoj direktorki Svetske izložbe Rim el Hašimi na podršci učešću naše zemlje na događaju u Dubaiju i izgradnji Paviljona Srbije.

Matićeva je predsedniku Vučiću posebno zahvalila na tome što je, kako kaže, uprkos svemu odvojio vreme da dođe na otvaranje Paviljona i svojim prisustvom ukazao čast i pružio dodatnu podršku timu Srbije u Dubaiju.

Kovačević: Iskoristićemo priliku da Srbiju najbolje predstavimo

Direktor srpskog paviljona na "Ekspo 2020" u Dubaiju Igor Kovačević rekao je da će Srbija svoj nastup na toj svetskoj izložbi iskoristiti da se na nov i inovativan način predstavi svetu, a pre svega da predstavi našu tradiciju i kulturu staru više od 7.000 godina – vinčansku kulturu.

Istakao je da će na izložbi biti predstavljeni svi doprinosi pripadnika vinčanske kulture razvoju čovečanstva, kao što je prvo topljenje metala, prvi oblici moderne i savremene metalurgije, poljoprivrede i trgovine.

"Onda odatle krećemo na put gde će čitav svet moći da vidi dostignuća naših naučnika pa sve do sadašnjeg trenutka i onoga što Srbija sada može da ponudi svetu", rekao je Kovačević za Tanjug u Dubaiju.

Kaže da će Srbija pokazati čitavom svetu, uz pomoć tehnologije koji su naši naučnici razvili, kako da "komuniciraju" sa pračovekom iz doba vinčanske kulture, tačnije sa lokaliteta Lepenski vir.

"Uz pomoć savremene tehnologije uspeli smo da rekonstruišemo čoveka, njegovo lice, znamo čak i detalje, da li je alergičan na laktozu, koje su mu bile boje očiju i kose", naveo je Kovačević.

Kako izgleda paviljon Srbije

Paviljon je otvoren nastupom vokalne solistkinje Danice Krstić, uz multimedijalni performans baletskog umetnika Dejana Kolarova, inspirisan drevnom vinčanskom kulturom.

Upravo je vinčanska kultura i inspirisala nastup Srbije, koja jedina, uz Sloveniju, od zemalja bivše Jugoslavije na Svetskoj izložbi ima svoj paviljon.

Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen je kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Paviljon je u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite epohe i prostore.

Svetska izložba "Dubai Ekspo 2020" traje do 31. marta 2022. godine, a Srbija će tokom šest meseci pod sloganom "Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво