NATO: Ostajemo u kontaktu sa Vučićem i Kurtijem

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine i drugim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana, saopštio je NATO.

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je kazao da NATO pozdravlja nedavno postignut sporazum o deeskalaciji i napredak na severu postignut uz posredstvo EU i naveo da Kfor ima ključnu ulogu u obezbeđivanju efikasne implementacije dogovorenog, te da NATO ostaje čvrsto posvećen stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Kako se navodi, NATO će ostati u bliskom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o potrebi deeskalacije, pokazivanja uzdržanosti i povratka dijalogu.

"NATO snažno podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU i druge napore sa ciljem da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine kao jedinog puta da se postigne trajan politički sporazum i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju.

Stoltenberg je pozdravio i saradnju EU i NATO kao odličan primer strateške saradnje između dve organizacije.

Objavu Stoltenberga na Tviteru retvitovao je i Lajčak, navodeći da mu je drago što je Stoltenberga izvestio o juče postignutom sporazumu. Dodao je da su razgovarali i o narednim koracima u dijalogu.

"Zahvalio sam KFOR-u zbog njegove važne uloge i doprinosa. Saradnja EU i NATO-a je ključna u regionu jer delimo zajedničke ciljeve", istakao je Lajčak.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво