Читај ми!

Druga nedelja na barikadama – specijalci se ne povlače, građani ne odustaju, Vojska Srbije na prilazu Jarinju

Protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u drugu sedmicu.

Група од петнаестак Срба из општина на северу Косова нападнута је данас у јужном делу Косовске Митровице. Нико није теже повређен, иако су неки нападнути флашама и ножевима.

Кфор предузео додатне кораке, појачао патроле

Командант Кфора, генерал-мајор Франко Федеричи саопштио је, поводом ситуације на северу КиМ, да је Кфор предузео додатне кораке на терену, појачавши патроле дуж главних саобраћајница где су блокаде и разместивши своје јединице на прелазима Јариње и Брњак, у складу са својим мандатом који проистиче из Резолуције УН 1244.

У саопштењу достављеном Танјугу наводи се да је Кфор обавио разговоре са свим странама које би могле да допринесе окончању протеста.

"Усвојене мере, о којима је претходно разговарао командант Кфора са свим институцијама на Косову, као и са градоначелницима општина на северу, имају за циљ спровођење брзе деескалације тензија насталих прошле недеље и обнављање безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову", наводи се у саопштењу Кфора.

Вучић: Морамо да се боримо за свој народ

Председник Србије Александар Вучић поручио је у видео-снимку објављеном на Инстаграму да је важно "да су сви људи разумели колико је ситуација тешка, колико су нам везане руке на Косову и Метохији, али да морамо да се боримо за свој народ".

"Јер ако се не боримо, онда никада ништа нећемо моћи ни да остваримо", поручио је Вучић у снимку на Инстаграм профилу "будућностсрбије.ав".

За све што имамо, за напредак који смо направили, направили смо га зато што смо се борили, зато што смо показали да имамо довољно снаге, довољно енергије, знања, вере у себе, додао је Вучић.

"Ја само мислим да је за нас страшно важно да показујемо уздржаност, увек и у сваком тренутку да тежимо компромису, али да покажемо и одлучност и да се боримо за своју земљу, да се боримо за своју Србију, за свој народ, као и за све друге грађане који живе у овој земљи", поручио је он.

"Хвала људима у овим тешким данима на подршци, хвала нашем народу на Јарињу и на Брњаку, Србија је уз вас", поручио је Вучић.

До сада издато око 10.000 привремених таблица

Косовска агенција за цивилну регистрацију објавила је податак да је од 20. септембра, када је уведена мера издавања привремених таблица, до данас издала нешто више од 10.000 таблица углавном на прелазима, а део и на територији севера Косова и Метохије.

Највећи број таблица издат је на административном прелазу Мердаре.

Како јавља репортерка РТС-а са Мердара, грађани са севера КиМ и поред кише настављају са протестом.

Извештај Драгане Биберовић

Амерички и канадски војни аташеи посетили прелазе Јариње и Брњак

Амерички и канадски војни аташеи посетили су прелазе Јариње и Брњак како би се боље упознали са ситуацијом на терену.

"Било им је драго што су приметили да је Кфор на лицу места као фактор стабилности", наводи се у твиту Америчке амбасаде у Србији.

Шефови преговарачких тимова Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими састаће се у Бриселу у среду да би разговарали о ситуацији на северу Косова, потврдио је РТС-у портпарол ЕУ Петер Стано.

Високи представник за спољну политику ЕУ Жосеп Борељ поручио је раније да би састанак главних преговарача био први позитивни корак у смиривању тензија. 

Ивица Дачић поручио је, после прве сесије састанка председника парламената држава Западног Балкана, да Србија не прихвата једностране акције Приштине.

"Нисмо сагласни са једностраним актом проглашења независности тзв. Косова, нисмо сагласни што су неке државе признале тзв. Косово. Желимо да наставимо дијалог, али нисмо сагласни ни да се тензије изазивају једностраним акцијама Приштине. Та пракса мора да буде елиминисана као начин понашања", поручио је Дачић на скупу који се одржава на Брду код Крања.

Стефановић на седници скупштинског Одбора за КиМ

Министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију на којој је разматрана актуелна безбедносна ситуација у јужној српској покрајини. 

Стефановић, заједно са припадницима Војнообавештајне агенције (ВОА) и Војнобезбедносне агенције (ВБА), упознао је детаљно чланове одбора Народне скупштине са последњим дешавањима на Косову и Метохији и активностима које Министарство одбране и Војска Србије предузимају у циљу очувања мира и стабилности и заштите српског становништва, саопштило је Министарство одбране.

Стефановић и припадници војних агенција су овом приликом одговарали на питања чланова одбора о актуелној ситуацији, а сама седница је била затворена за јавност.

Председник Србије Александар Вучић примио је амбасадоре земаља чланица Квинте - Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефа Делегације Европске уније, који су затражили деескалацију кризе на северу Косова и Метохије, саопштено је из Председништва.

"Посвећени смо очувању мира и поштовању Бриселског споразума, али никако нећемо да дозволимо понижење ни Србије, нити њених грађана", рекао је председник Вучић након састанка. 

Хеликоптери Кфора надлећу север КиМ

Хеликоптери Кфора у два наврата су у последњих сат времена надлетали Јариње и Брњак, као и север Косова и Метохије, јавља репортер РТС-а.

Кфор: Повећали смо број рутинских патрола широм КиМ, укључујући и север

Војници Kфора појавили су се данас у близини административног прелаза Јариње где су већ осам дана стационирани припадници специјалних јединица косовске полиције, а из Kфора за Kосово онлајн поручују да "помно прате ситуацију на целом Kосову и да су повећали број и трајање рутинских патрола широм Kосова, укључујући и север".

"Kфор помно прати ситуацију на целом Kосову и остаје фокусиран на свакодневну примену свог мандата - проистеклог из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. - како би се осигурало безбедно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на Kосову. Kфор је повећао број и трајање рутинских патрола широм Kосова, укључујући и северно Kосово", навели су из Kфора за Kосово онлајн.

Градоначелници са севера траже појачано присуство Кфора

Градоначелници са севера Косова и Метохије су са командантом Кфора генерал-мајором Франком Федеричијем разговарали о ситуацији на северу и затражили појачано присуство Кфора на прелазима, посебно на Брњаку.

Градоначелници су од команданта Кфора захтевали и да војници Кфора остану неутрални и делују у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, наводи се у саопштењу градоначелника.

Они су навели да је потребно да се због серије инцидената које су у претходним данима изазивали специјалци РОСУ посебно на прелазу Брњак појача присуство Кфора како би се такви инциденти спречили и сачувао мир.

"Још једном позивамо грађане да остану суздржани и наседају на провокације, ми смо своји на своме и бранимо основно људско право које гарантују сви међународни акти и повеље. Командант Кфора је рекао да се Кфор неће мешати у политичка питања нити насилно уклањати блокаде са путева", наводи се у саопштењу.

Стано: Дијалог није пропао, преговараче очекују у Бриселу

Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је да је ЕУ јасна у својој поруци да је деескалација кључна реч за тренутну ситуацију између Београда и Приштине, али и у оцени да су за спуштање тензија првенствено одговорне две стране.

Стано је на редовној конференције ЕК за медије нагласио да ће први позитиван корак у решавању ситуације на КиМ бити долазак главних преговарача у Брисел.

"Они ће искористили платформу дијалога да размотре пут напред што значи деескалацију ситуације, јер оно што се тренутно дешава није добро ни за народ на Косову, у Србији, али и у региону", каже Стано.

Стано наводи да се преговарачи очекују у Бриселу, а да ће додатни детаљи бити накнадно саопштени.

"Уместо да реагујете једнострано или се ангажујете у провокацијама, требало би да искористите платформу дијалога како бисте решили сва отворена питања. Дијалог није пропао јер верујемо да ће на крају бити могуће да се обе стране договоре, а ми смо ту да им помогнемо у томе", казао је Стано

Додао је да је ЕУ на свим нивоима од почетка "снажно ангажована" у дипломатским напорима за смиривање ситуације на КиМ и то како на терену са Београдом и Приштином, тако и са међународним партнерима.

Стано је потврдио да се шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ јуче поново телефоном чуо са председником Србије Александром Вучићем и косовским премијером Аљбином Куртијем.

Рама и Курти се састали у Приштини, војници Кфора на Јарињу

Репортер РТС-а јавља да је на Јарињу мирно и да се не мењају позиције. Ишчекује се мирно решавање кризе. 

Припадници Војске Србије били су паркирани на путу који води ка административном пункту Јариње. Војска Србије поседује базу која је у близини Јариња, знатно ближа од позиције на којој су се налазили припадници Војске Србије. 

Премијер Албаније Еди Рама, који је у посети Приштини, појављивање летелица Војске Србије оценио је као "театралне потезе Србије".

На заједничкој конференцији са Аљбином Куртијем рекао је да подржава акције Приштине по питању реципроцитета регистарских таблица и нагласио да је једино решење дијалог.

Рама каже да посебна јединица полиције мора да води рачуна да не покрене проблем између Приштине и међународних пријатеља.

Курти је рекао да се данас састао са командантом Кфора и да нема индиција да се међународна војска на КиМ спрема да интервенише на северу.

Курти је поновио да је специјална јединица полиције распоређена на Брњаку и Јарињу како би "штитила граничне прелазе и граничну полицију".

На месту распоређивања специјалаца на северу и протеста грађана, екипа РТС-а је приметила пет наоружаних пољских војника у саставу Кфора.

Извештај Андрије Игића са Јариња (12.00)

Војска Србије на два километра од Јариња

Екипа РТС-а забележила је јутрос и припаднике Војске Србије на путу који води до Јариња.

Тренутно су ту четири оклопна возила која су од административне линије удаљена мање од два километра. Реч је о два "лазара" и два "милоша".

Нисмо успели да сазнамо из које су јединице припадници Војске који су поред њих. Војска Србије поседује базу која је у близини Јариња. 

Војска Србије је у повишеној борбеној готовости због ситуације на северу Космета, а у протекла три дана ову територију надлетале су и борбене летелице Војске Србије.

Na terenu nema nagoveštaja skorog rešenja, javlja reporter RTS-a. Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška–Leposavić i Ribariće – Zubin Potok.

Okupljeni Srbi, koji su tu već osmi dan, ponavljaju da će Beograd i Priština sesti za pregovarački sto i u Briselu doći do rešenje.

Jutros u 4.00 izvršena je smena pripadnika Rosu i, kao i ranije, protekla je mirno, bez provokacija Srba.

Kosovski portali prenose najave da će albanski premijer Edi Rama danas zvanično posetiti Prištinu, u koju stiže nakon zasedanja Generalne skupštine UN.

On će, kako je najavljeno, imati sastanak sa predsednikom prištinske vlade Aljbinom Kurtijem, ali ne sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani i predsednikom skupštine u Prištini Glaukom Konjufcom.

Već tri dana naletali su i ratni vazduhoplovi snaga bezbednosti Srbije. Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, naleti "orlova" i "migova 29", i nalet dva "orla" u niskom letu. Prostor je nadletao i helikopter Kfora.

Jučerašnji naleti aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva i helikoptera Kfora odvijali su se u vreme kada su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, obišli deo vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raški, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

S njima je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво