Читај ми!

Selaković razgovarao u Njujorku sa ministrima spoljnih poslova Tunisa, Estonije i Bolivije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je u Njujorku aktivnosti na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN sastankom sa ministrom inostranih poslova Tunisa Otmanom Žerandijem. Selaković je razgovarao i sa ministarkom inostranih poslova Estonije Evom Marijom Lijmets, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Na sastanku sa sa ministrom inostranih poslova Bolivije Roheliom Majtom Majtom Selaković je poručio da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, ocenivši da saradnja nije u skladu s prijateljstvom i potencijalima dve zemlje i istakao da postoji interes Srbije za njeno unapređenje posebno u oblasti ekonomije.

Nikola Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Tunisa bliski i prijateljski, posebno podsetivši na njihov istorijat u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, gde su vodeću ulogu imali predsednici Tito i Habib Burgiba.

Selaković je rekao da je zadovoljan što je ministar Žerandi potvrdio da će predovoditi delegaciju Tunisa, jednu od osnivača Pokreta nesvrstanih, i uzeti učešće na komemorativnom skupu 11. i 12. oktobra u Beogradu, povodom obeležavanja 60. godina od Beogradske konferencije Pokreta nesvrstanih.

Poručio je da je Srbija opredeljena za nastavak političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou sa Tunisom i s, tim u vezi, kazao da se nada će se tokom sledeće godine realizovati poseta ministra Žerandija Srbiji.

Dodao je da je Srbija veoma zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede, trgovine, infrastrukture, odbrane i bezbednosti.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio Tunisu na principijelnoj poziciji i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i podršci koju nam pružaju u međunarodnim organizacijama.

Ministar Žerandi zahvalio je na prijateljskoj i nesebičnoj pomoći Srbije Tunisu u vidu donacije vakcina protiv kovida 19.

Zahvalnost Estoniji na podršci evropskim integracijama Srbije

Selaković je na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku razgovarao sa ministarkom inostranih poslova Estonije Evom Marijom Lijmets.

Ocenio je da su bilateralni odnosi su dobri i bez otvorenih pitanja, i izrazio spremnost za njihovo dalje unapređenje.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Estoniji na kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije.

Istakao je da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije i upoznao je estonsku ministarku o reformskom procesu u Srbiji.

Selaković je, kako se navodi, informisao ministarku Lijmets o dijalogu Beograda i Prištine i aktuelnoj situaciji na terenu, podsetivši da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Priština to ne čini više od sto meseci i uvodi jednostrane mere.

Naglasio je da Srbija ostaje posvećena dijalogu, stabilnosti i očuvanju mira, kao i stvaranju uslova za ekonomski rast svih u regionu, što čini kroz inicijativu "Otvoreni Balkan".

Šef srpske diplomatije upoznao je estonsku ministarsku i sa ekonomskim reformama i uspesima Srbije u proteklih sedam godina.

Istakao je da je Srbija opredeljena za jačanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmene sa Estonijom.

Zahvalnost Boliviji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije

Selaković je razgovarao u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Bolivije Roheliom Majtom Majtom.

Poručio je da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, ocenivši da saradnja nije u skladu s prijateljstvom i potencijalima dve zemlje i istakao da postoji interes Srbije za njeno unapređenje posebno u oblasti ekonomije.

Selaković je ukazao na značaj razmena poseta na najvišem i visokom nivou i uputio poziv ministru Majti da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Šef srpske diplomatije je posebnu zahvalnost izrazio Boliviji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na podršci koju nam pružaju u međunarodnim organizacijama.

Upoznao je sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši posvećenost Srbije miru i stabilnosti u regionu, i dijalogu kao jedinom načinu za kompromisno rešavanje ovog pitanja.

Selaković je izrazio nadu da će delegacija Bolivije i ministar Majta biti naši gosti tokom skupa u Beogradu kojim će biti obeležena 60. godišnjica od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се