Читај ми!

Selaković: Veoma važna poseta Belgiji za nastavak evropskih integracija Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, tokom zvanične posete Kraljevini Belgiji, sastao se u Briselu sa potpredsednicom Vlade i ministarkom inostranih i evropskih poslova, spoljne trgovine i kulturnih institucija Belgije Sofi Vilmes i predsednicom Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Elijan Tiliju.

Nikola Selaković izjavio je nakon sastanaka da njegova prva bilateralna poseta Belgiji ima poseban značaj s obzirom na činjenicu da ove godine naše dve zemlje obeležavaju 135 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Rekao je da je na sastanku sa ministarkom Vilmes razgovarano o ukupnim odnosima Srbije i Belgije i dogovoren nastavak komunikacije kada su u pitanju evropske integracije Srbije.

"Ovo je bila prilika da upoznamo ministarku Vilmes sa onim što Srbija radi na ispunjavanju kriterijuma i uslova na našem evropskom putu, ali i zamolimo za više razumevanja i bolje vrednovanje rezultata koje u tom procesu postižemo", istakao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije istakao je da je ovo prva poseta srpskog ministra spoljnih poslova Belgiji nakon osam godina i dodao da je u razgovoru s ministarkom Vilmes dobio obećanje da će ona u narednom periodu posetiti Srbiju.

Ministar Selaković i ministarka Vilmes su nakon sastanka potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji dva ministarstva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je rekao da je imao i veoma uspešan i produktivan sastanak sa predsednicom Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Elijan Tiliju, sa kojom je razmotrio odnose i saradnju dve države i razgovarao o evropskom putu Srbije.

Nakon toga, Selaković će učestvovati na okruglom stolu sa predstavnicima belgijskih kompanija gde će biti reči o ekonomskoj saradnji Kraljevine Belgije i Republike Srbije.

U popodnevnim časovima predviđeno je da delegacija Srbije, sa ministrom spoljnih poslova na čelu otputuje za Luksemburg, gde će se Selaković u večernjim satima sastati sa šefom diplomatije Velikog Vojvodstva Žanom Aselbornom.

Selaković i Aselborn potpisaće Memorandum o razumevanju i saradnji dva minstarstva, a predviđena je i radna večera koju je u čast gosta iz Srbije organizovao šef luksemburške diplomatije.

Drugog dana posete, u petak, Nikola Selaković se sastaje sa predsedavajućim Parlamenta Luksemburga, Fernandom Etgenom, kao i sa predsedavajućim Odbora luksemburškog parlamenta za spoljna i evropska pitanja, migracije i azil Ivom Kruhtenom i članovima tog Odbora.

Predviđeno je da ministar spoljnih poslova Srbije poseti i Privrednu komoru Luksemburga.

Zvaničnu posetu Luksembrgu šef diplomatije Srbije završava sastankom sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво