Читај ми!

Stefanović: Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji

Ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je, na skupu u Austriji, da Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji, te da je punopravno članstvo u EU spoljnopolitički cilj naše zemlje, saopšteno je iz Ministarstva.

Govoreći na Konferenciji ministara odbrane "Grac formata" u Kremsu, on je kazao da je proces evropskih integracija jedan od ključnih katalizatora društvenog i ekonomskog razvoja, koji ujedno doprinosi sveukupnom unapređenju nacionalne bezbednosti i odbrane.

Stefanović je zahvalio Ministarstvu odbrane Austrije i ministarki Klaudiji Taner na srdačnoj dobrodošlici i kontinuiranoj podršci koju Austrija, kao članica Evropske unije, pruža zemljama regiona.

"Hoću da vam zahvalim na tome što stalno pokazujete novu energiju, iskazujete konstantnu pažnju i uvek iznova podržavate sve inicijative čiji je cilj da države našeg regiona budu punopravne članice Evropske unije", rekao je Stefanović.

Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji sa svim državama regiona, ključna su stvar, istakao je on, kako za bezbednost, tako i za ekonomiju Srbije.

Stefanović je ukazao da mnoštvo savremenih bezbednosnih pretnji, od kojih najveći broj ima transnacionalni karakter i nameće potrebu za saradnjom svih država u regionu, Evropi i svetu.

"Nije moguće dati sveobuhvatan odgovor na hibridne pretnje, terorizam, verski ekstremizam, a posebno izazove poput pandemije kovida i migracije, kroz izolovani nastup jedne ili grupe država, te zbog toga Srbija prepoznaje važnost multilateralnog formata, zasnovanog na principima konstruktivnog dijaloga, usmerenog ka udruživanju kapaciteta, izgradnji poverenja i približavanju regiona evrointegracijama", rekao je ministar odbrane.

Ocenio je da proces evropskih integracija, pored činjenice da predstavlja jedan od ključnih katalizatora društvenog i ekonomskog razvoja, doprinosi sveukupnom unapređenju nacionalne bezbednosti i odbrane.

Kao država kandidat za članstvo u EU, Srbija je uskladila određene aspekte Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane Republike Srbije sa Globalnom strategijom za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije.

Osvrnuo se na to da se naredne godine navršava 10 godina od prvog upućivanja pripadnika Ministarstva odbrane Srbije u mirovne misije i operacije pod okriljem EU, dodajući da je srpska vojska učestvovala na šest različitih misija.

"Danas Srbija učestvuje u tri misije i operacije EU i do kraja ove godine bićemo svrstani među osnivače Multinacionalnog helikopterskog centra za obuku, sa sedištem u Sintri u Portugaliji," rekao je Stefanović.

Saopšteno je da se saradnja Srbije sa EU ogleda kroz učešće predstavnika Srbije na sastancima Vojnog komiteta EU, Konferencijama za generisanje snaga EU, kao i na sastancima Konferencije za koordinaciju i Zajednice borbenih grupa EU u Briselu.

Među važnim projektima koji su doprineli regionalnoj saradnji, ministar Stefanović je istakao i uspostavljanje i funkcionisanje Balkanskih vojnomedicinskih snaga, koje su punu operativnu sposobnost postigle za mandata Srbije.

'Evropska unija bez Zapadnog Balkana ostaje nedovršena' 

Ministar je izrazio nadu da će Austrija podržati Srbiju i pozvati ostale zemlje da pruže podršku našoj zemlji na putu evrointegracija, te da ministarstvo prati odluke EU kojima se kroz različite integrativne procese i inicijative jača njena bezbednosna i odbrambena dimenzija.

Podsetio je da Srbija uspostavlja sve intenzivniju saradnju u svim aspektima sa zemljama regiona, kako bi se izgradile ekonomski jake države, koje su kvalitetna mesta za život građana.

"Inicijativa predsednika Vučića, zajedno sa liderima zemalja našeg regiona za otvoreni Balkan predstavlja odličan primer inicijative i ozbiljan podsticaj u daljem ekonomskom razvoju naših prostora", izjavio je ministar.

Ministarka odbrane Republike Austrije Klaudija Taner naglasila je da Evropska unija bez Zapadnog Balkana ostaje nedovršena i zaključila da će se Austrija u budućnosti zalagati za nastavak evropskih integracija, dok će oblici saradnje koji su ministri danas ugovorili podržati izgradnju otpornosti na Zapadnom Balkanu.

Ministri odbrane Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije potpisali su danas Zajedničku deklaraciju kojom je dat impuls saradnji i dijalogu u oblasti bezbednosti i odbrane za naredni period.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво