Читај ми!

Završen međustranački dijalog bez stranaca, sa Vučićem ipak sledeće nedelje

Sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca održan je u Skupštini Srbije, a članovi su raspravljali o amandmanima opozicije na predlog sporazuma o poboljšanju izbornih uslova koji je podnela vlast.

Učesnici današnjeg sastanka su novinarima preneli da će sa predsednikom Srbije i SNS-a Aleksandrom Vučićem razgovarati sledeće nedelje, a ne sutra, kako je prvobitno najavljeno.

Medijima su to preneli lider Dveri Boško Obradović, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski i predsednik POKS-a Žika Gojković.

Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da do odlaganja sastanka dolazi iz više razloga, jedan od njih je svečanost ispred Narodne skupštine, a drugi je ekološki protest.

Navela je da opozicija još nije dobila odgovor na amandmane.

"Postoje crvene linije koje ne želimo da pređemo", rekla je ona, "i postoje zahtevi koji su za nas presudni i koji će biti ključne stavke u pogledu toga da li ćemo potpisati sporazum."

Smatra da sporazum neće biti potpisan na narednom sastanku. Sličnog stava je i Žika Gojković, koji je rekao da veruje da će opozicija imati priliku da na narednom sastanku vidi "komplet predlog" najvažnijih promena.

Gojković kaže da želi da veruje da postoji želja vladajuće koalicije da se izađe u susret, navodeći da je danas bilo reči i o tome da se snimaju prostorije sa džakovima (glasačkim listićima), o sastavu RIK-a, te da mu se čini da će najviše problema biti oko REM-a.

Boško Obradović je izjavio da će Predsedništvo Dveri sledeće nedelje, posle sastanka Radne grupe za međustranački dijalog sa predsednikom Srbije i SNS-a Aleksandrom Vučićem, odlučivati da li će potpisati Sporazum sa vlastima o poboljšanju izbornih uslova.

"Stigli smo do velikog finala, vlast je jasno rekla šta je za njih neprihvatljivo, mi smo rekli šta je za nas ključno i bez čega ne možemo da potpišemo sporazum", rekao je Obradović novinarima.

Istakao je da opozicija mora dobiti članove u stalnom sastavu RIK-a, da mora biti formiran Nadzorni odbor koji će kontrolisati primenu sporazuma i kompletan izborni i predizborni proces i da se moraju napraviti konkretni pomaci u sferi medija.

"Moramo dobiti odgovore od svih onih medija koji su bili na sastanku Radne grupe šta će oni promeniti u tretmanu opozicije u nastupajućem periodu", poručio je Obradović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici vladajuće koalicije iz SNS-a – Vladimir Orlić, Sandra Božić i Dejan Đurđević.

Došli su i Saša Radulović (DJB), Aleksandar Šešelj (SRS) i Dejan Šulkić (DSS).

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво