Читај ми!

Na skupu o terorizmu u Beču Srbija prenela svoja iskustva

U Beču je održan Globalni parlamentarni samit za borbu protiv terorizma, prvi takav u partnerstvu Ujedinjenih nacija i Interparlamentarne unije. Šef srpskog parlamenta Ivica Dačić je preneo srpska iskustva na tom planu, posebno u odnosu na ekstremističko-religiozne krugove u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

Parlamenti protiv terorizma, uz savetodavnu i informativnu pomoć specijalizovanih kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv kriminala i terorizma. To bi bila suma današnjeg skupa na vrhu, gde se kombinuju mogućnosti nacionalnog i međunarodnog prava za mirniji svet.

Tip rada je razmena informacija za trasiranje zajedničkih puteva. Ali generalno, ne sada konkretno ovde na službenom skupu, da li se podaci koji dolaze iz Srbije razumeju na pravi način?

"Rekao bih da nemaju dovoljno razumevanja za neke sugestije i predloge koji dolaze od nas, a dobronamernog su karaktera. One se ponekad ne shvataju ozbiljno među zapadnim partnerima. Nisam siguran da su me shvatali na ozbiljan način. Isto tako smo i američkim partnerima dostavljali spiskove svih onih islamskih terorista koji su se borili u našem regionu za vreme ratova devedesetih godina. Mnogi od njih su posle dobili državljanstvo tih zemalja, Bosne i Hercegovine, Albanije, neki su našli utočište na Kosovu. Veliki broj vojnika Islanmske države je bio iz našeg regiona", kaže Dačić.

Direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv kriminala, Egipćanka Gada Fati Vali je istakla da je organizovani kriminal banka međunarodnih terorista. Rus Vladimir Voronkov, podsekretar Antonia Gutereša za borbu protiv terorizma, tražio je da se utrostruče napori kako ni jedna zemlja ne bi više bila sklonište terorista.

Ovaj skup pokazuje svu kontroverznu prirodu odgovora na savremeni terorizam. Šta parlamenti mogu u zakonodavstvu? Čijim nacionalnim podacima se veruje? Gde se utvrđuju geostrateški prioriteti pouzdanog i uverljivog? Šta Ujedinjene nacije, pogotovo kad je reč o specijalizovanim kancelarijam, smeju i hoće?

U svakom od odgovora, jedno ostaje sigurno - savremeni terorizam nosi lice islamskog fundamentalizma.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара