Читај ми!

Biljić (DJB) i Obradović (SPS) za RTS o unapređenju izbornih uslova

U okviru ciklusa razgovora predstavnika vlasti i opozicije na RTS-u, Vojin Biljić iz Pokreta "Dosta je bilo" i Žarko Obradović iz Socijalističke partije Srbije govorili su o dijalogu o unapređenju izbornih uslova koji se vodi bez učešća stranih predstavnika. Istakli su da ne žele da izlaze u javnost sa izjavama o ishodu razgovora pre nego što se postigne dogovor, kao i da se nadaju da će sporazum biti usaglašen sledeće sedmice.

Potpredsednik Pokreta "Dosta je bilo" Vojin Biljić rekao je da je na međustranačkom dijalogu postignut dogovor da se u javnost ne izlazi pre nego što se postigne konkretan dogovor o izbornim uslovima.

"Prvi put je vlast sada izašla sa nekim svojim stavom povodom predloga opozicije. Do sada je samo opozicija iznosila neke svoje predloge, sada po prvi put imamo stav vlasti", kazao je Biljić.

Dodao je da je državi Srbiji u interesu da se poboljšaju izborni uslovi, da ima jaku opoziciju i funkcionalne institucije, kao i da su svi predlozi Pokreta "Dosta je bilo" realni i u interesu građana.

"To su predlozi koji se tiču medija, ali i oni koji se tiču kontrole izbornog procesa, koji se tiču toga da sprečimo bilo kakav vid krađe na biračkim mestima", kazao je Biljić.

Naglasio je da ne deli toliki optimizam kao pojedini predstavnici opozicije i da je skeptičan.

Biljić je poručio da je dobro što se razgovara i što postoji taj vid dijaloga i da je dobro što zajedno pokušavaju da dođu do nekog rezultata u interesu građana Srbije.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović je naveo da postojanje dijaloga pokazuje dobru volju vladajuće koalicije da se unapredi izborni proces i da ne postoji ni trag sumnje da se nešto loše dešava u izborima ili da građani nisu imali pravo da glasaju za onoga za koga žele.

Obradović je kazao:"Mislim da se stvari kreću u dobrom pravcu zato što polako dolazimo do suštine. Da li je stvarna namera određenih političkih stranaka koje učestvuju u dijalogu da se unapredi izborni proces ili je namera da nađu povod da odustanu od izbora?"

Istakao je da je pitanje unapređenja izbornog procesa sastavni deo političkog sistema svake zemlje.

"Zaboravlja se da smo mi u razgovorima koji su vođeni od 2019. do sada već imali sijaset predloga konkretnih, koji su usvojeni", rekao je Obradović i dodao da je za neke političke stranke bojkot izbora sredstvo političke borbe.

Naglasio je da se nada da će sporazum u okviru dijaloga bez stranih predstavnika biti usaglašen tokom naredne sedmice.

Celo gostovanje Vojina Biljića i Žarka Obradovića u Jutarnjem programu RTS-a pogledajte u video-snimku na početku teksta.   

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи