Читај ми!

Selaković: Ozbiljna perspektiva saradnje sa Egiptom, daje mogućnost izlaza na treća tržišta

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da Srbija i Egipat trenutno postavljaju osnove buduće saradnje, za koju je siguran da ima ozbiljnu perspektivu, i dodao da naša zemlja želi da dalje razvija i proširuje svoje ekonomske odnose sa tom zemljom.

Nikola Selaković u intervjuu za Ahram, dnevni list sa najvećim tiražom u Egiptu, kaže da posebnu pažnju tokom njegove zvanične posete toj zemlji zauzima njegovo svojstvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u čije ime je predsedniku El Sisiju uručio poziv da prisustvuje obeležavanju godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, koja će biti održana u Beogradu 11. i 12. oktobra.

U tom smislu, Selaković je istakao da je učešće Egipta posebno važno, imajući u vidu ključnu i istorijsku ulogu te zemlje u osnivanju Pokreta, kao i aktivnosti Egipta na međunarodnom planu, gde deluje kao snažan promoter osnovnih principa na kojima je Pokret utemeljen.

Selaković je naglasio da su susreti dva predsednika od vitalne važnosti za unapređenje odnosa dve zemlje.

"Oni zajedništvu Srbije i Egipta daju novu energiju i ohrabruju sve nivoe naših društava na saradnju na unutrašnjem planu i borbu za zajedničke interese u međunarodnoj areni", naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da je važan cilj njegove posete i priprema zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju, čiji su kopredsednici ministri spoljnih poslova Srbije i Egipta, a koje je planirano da se održi do kraja ove godine u Kairu.

U tom smislu, Selaković je naveo da se Srbija i Egipat ozbiljno pripremaju za predstojeće zasedanje Mešovitog komiteta i da imaju ambiciozan dnevni red.

Razmena iskustava iz oblasti energije vetra

Kako je naveo, Srbija je zainteresovana za razmenu iskustava u oblasti solarne energije i energije vetra, a značajno joj je iskustvo Egipta u oblasti razvoja obnovljivih izvora energije i spremna je da prihvati svaku vrstu saradnje koja je u zajedničkom interesu.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija želi da dalje razvija i proširuje svoje ekonomske odnose sa Egiptom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene.

"Ekonomski odnosi se u celini dobro razvijaju, ali postoje potencijali za njihov dalji razvoj i unapređenje u brojnim oblastima kao što su poljoprivreda, turizam, zdravstvo, telekomunikacije, građevina, mašinska industrija, rudarstvo i naučnoistraživacki projekti", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, spisak robe koju bi Srbija mogla izvoziti u Egipat je dug i obuhvata proizvode iz gotovo svih industrijskih grana, a s obzirom na dobre odnose Egipta sa Rusijom, Kinom i UAE, ne isključuje se mogućnost različitih trilateralnih veza u privrednim projektima.

Kaže i da dodatnu priliku za privrednike obe zemlje predstavlja i to što su egipatska i srpska ekonomija umrežene u šire sisteme slobodne trgovine, koji obuhvataju tržišta mnogo veća od nacionalnih.

Skladištenje žitarica u Suecu

Selaković navodi i da Srbija razmatra mogućnost da se u određenoj meri uključi u realizaciju investicionih megaprojekata, pa s tim u vezi ozbiljno razmatra egipatski predlog da određenu količinu žitarica skladišti u novim silosima u Suecu, kao novom i proširenom logističkom centru u Egiptu, odakle bi srpske proizvode mogli da transportuju do krajnjih odredišta.

Konstatujući da su mala i srednja preduzeća nosioci privrednog razvoja, Selaković je naglasio da je Srbija saglasna sa ocenama da bi uspostavljanje i širenje saradnje između tih preduzeća u Srbiji i Egiptu moglo značajno da unapredi ekonomsku saradnju dve zemlje, poveća trgovinsku razmenu i pozitivno utiče na privredni razvoj i zaposlenost u obe zemlje.

"Očekujemo da će potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za mala i srednja preduzeća Egipta dati ključan doprinos razvoju ove saradnje", naglasio je Selaković.

Šef srpske diplomatije je ukazao i na to da je Egipat postao jedna od najomiljenijih turističkih destinacija srpskih turista, koji su posećivali tu zemlju i u vreme epidemije koronavirusa.

"Uveren sam da će se trend povećanja broja srpskih turista u Egiptu nastaviti, a to je rezultat i poboljšanja ekonomske situacije u Srbiji i rapidnog porasta standarda stanovništva", kazao je Selaković i dodao da je Srbija tokom prethodnih sedam godina krenula putem stabilnog napretka čemu je ključni doprinos dala vizionarska politika predsednika Aleksandra Vučića.

Na pitanje u vezi sa situacijom na Bliskom istoku, šef srpske diplomatije kaže da Srbija sa velikom pažnjom prati dešavanja u tom regionu i regionu severne Afrike.

Naglasio je da Srbija uvažava postavljanje i delovanje Egipta u rešavanju regionalnih problema, na način koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu i šire.

"Podržavamo egipatski principijelni pristup, utemeljen na međunarodnom pravu i fundamentalnim principima UN, da krize u regionu treba rešavati po principu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta držzava, uz uspostavljanje i efikasno delovanje jedinstvenih nacionalnih institucija", istakao je.

Navodeći da su sukobi i nestabilnost u tim regionima uzrokovali izbegličku i migrantsku krizu, čije je posledice neposredno osetila i Srbija kao tranzitna destinacija, Selaković je ukazao na to da je Srbija, za razliku od nekih drugih država, nastojala da se prema izbeglicama i migrantima odnosi humano, svesna da je većinom reč o ljudima koji su bili primorani da napuste svoje domove.

Jedinstveno u borbi protiv terorizma

Kada je reč o borbi protiv terorizma, kako je naveo Selaković, Srbija i Egipat deluju solidarno, jedinstveno i usaglašeno i, u tom smislu, nadležne službe u dve države ostvaruju odgovarajuću saradnju.

"Za nas su dragocena egipatska iskustva u borbi protiv terorizma", dodao je srpski ministar.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, šef srpske diplomatije je naveo da naša zemlja vodi multivektorsku spoljnu politiku, bez obzira na prioritetan interes za pristupanje EU.

U tom smislu, dodaje, Srbija ostvaruje blisku saradnju i sa drugim partnerima, posebno sa Kinom i Ruskom Federacijom, dok države arapskog sveta i Afrike za našu zemlju ostaju posebno značajno mesto.

"Ne zaboravite, Srbija na teritoriji Afrike ima 14, a sve bivše jugoslovenske republike zajedno četiri ambasade", ukazao je šef srpske dilomatije.

Na pitanje o regionalnoj politici koju sprovodi naša zemlja, Selaković kaže da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima.

"Samo takav region omogućava i održiv razvoj i same Srbije", navodi Selaković dodajući da je naša zemlja težište u odnosima sa susedima stavila na razvoj ekonomske saradnje i, u tom smislu, je predstavio čitaocima Ahrama inicijativu "Otvoreni Balkan", za koju kaže da za cilj ima produbljivanje regionalnog ekonomskog tržišta i uspostavljanje olakšanog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво