Sabor Islamske zajednice u Srbiji izabrao novo rukovodstvo

Predsednik sabora Islamske zajednice u Srbiji ponovo je Hajro Tutić. Predsednik mešihata, istovremeno i glavni muftija, biće izabran na zasedanju Sabora 12. jula.

Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi sandžački muftija Muamer Zukorlić, izabrala je u trećem krugu izbora, predsednika Sabora, tri potpredsednika i sekretara, prenosi Tanjug.

Sabornici su utvrdili i proceduru izbora glavnog muftije i predsednika Mešihata koja bi trebalo da bude okončana do polovine meseca.

Prema Ustavu Islamske zajednice u Srbiji, predsednik Mešihata i glavni muftija se bira između najmanje dva kandidata, s tim da, kako je objašnjeno, nema prepreka da Muamer Zukorlić ponovo bude kandidat za tu funkciju.

Za predsednika Mešihata i glavnog muftiju Zukorlić je izabran na Objediniteljskom Saboru te zajednice 27. marta 2007, kada je sandžački Mešihat sa sedištem u Novom Pazaru preimenovan u Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, a svi organi vlasti izabrani na period od godinu dana.

Zukorlić je na čelu sandžačkog Mešihata, prvog u Srbiji, od njegovog osnivanja 1993.

Zukorlić: Saradnja sa novom Vladom zavisi od uvažavanja islamske zajednice

Muamer Zukorlić ocenio je da će stepen saradnje sa Vladom Srbije zavisiti od toga da li će nova vlast, posebno Ministarstvo vera, uvažavati tu zajednicu ili će se prema njoj ponašati kao prethodna vlada.

"Stepen saradnje ćemo određivati prema tome koliko se država bude zakonito ponašala prema Islamskoj zajednici", kazao je Zukorlić i poručio da za vlast ne bi bilo dobro da izgubi sagovornike među muslimanima, pripadnicima te zajednice.

"Želimo da verujemo da će promena Vlade značiti i promenu politike prema nama", rekao je Zukorlić, napomenuvši da personalna rešenja neće bitno uticati na tu saradnju.

Kao prvi "loš signal" nove vlasti, Zukorlić je ocenio "spasavanje" odlazećeg gradonačelnika Novog Pazara Sulejmana Ugljanina koji prema njegovoj oceni slovi kao "generator krize u Islamskoj zajednici".

Zukorlić je rekao da sve što se dešava kao politička trgovina ima loše ali i dobre strane -dobre jer ukazuje da ne važi teza da predsednik Srbije Boris Tadić podržava Islamsku zajednicu u Srbiju, a odlazeći premijer Vojislav Koštunica Islamsku zajednicu Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи