Pritisci da se prizna Kosovo

Pregovori sa predstavnicima UN i UNMIK-a o primeni sporazuma u šest tačaka na Kosovu i Metohiji počeće sutra, potvrdio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Veliki pritisci da još 30 zemalja prizna Kosovo na godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti. Srbija će nastaviti da insistira na sprovođenju odluke Saveta bezbednosti.

Oko 30 zemalja je pod velikim pritiskom da priznaju nezavisnost Kosova, izjavio je agenciji Fonet u Londonu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, uoči odlaska u Njujork, gde će sutra razgovarati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom, i naglasio da Srbija čini sve što je u njenoj moći da ne dođe do toga.

"Ovoga trenutka", precizirao je Jeremić, "ogromni su pritisci na oko 30 zemalja, koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije kao države, da na dan godišnjice jednostranog proglašenja to i učine".

"Činimo ogromne napore da to sprečimo", rekao je Jeremić i najavio da će to u Njujorku biti jedna od glavnih tema razgovora delegacije Srbije sa predstavnicima tih zemalja.

Jeremić je naglasio da Beograd nastavlja diplomatske napore da zaustavi broj priznanja nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova, ali je velika ofanziva onih koji podržavaju kosovsku nezavisnost.

Šef diplomatije je rekao da pritisci dolaze iz najuticajnijih zemalja koje podržavaju kosovsku nezavisnost i napomenuo da je, u interesu odbrane Srbije, bolje ne govoriti o tome koje su zemlje pod pritiskom.

"To su zemlje sa svih kontinenata", istakao je Jeremić i najavio da će delegacija Srbije sutra u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom razgovarati o implementaciji njegovog plana o šest tačaka, koji je potvrđen u Savetu bezbednosti.

Razgovori o šest tačaka 

Pre nekoliko nedelja postojale su spekulacije da li će uopšte biti pregovora sa predstavnicima UN i UNMIK-a o primeni sporazuma u šest tačaka na Kosovu i Metohiji, a albanska strana još govori da do razgovora neće doći.

Jeremić je, u intervjuu današnjoj "Politici", rekao da "postoji veliki otpor na terenu".

"Borba za očuvanje ustavnog poretka ne sme da dođe u koliziju sa ostvarivanjem drugih spoljnopolitičkih prioriteta - poboljšanjem regionalne saradnje i ubrzanjem evropskih integracija", smatra Jeremić.

"Nisu laka vremena, ali verujem da ćemo, ako ostanemo istrajni i principijelni, uz podršku i razumevanje, možda i opozicije, ipak, stići zajednički do cilja", ocenio je Jeremić.

Šef srpske diplomatije istakao je da je najvažnije to što smo prebacili pitanje rešavanja statusa Kosova i Metohije sa političkog na pravni teren.

Jeremić je naglasio da je Ahtisarijev plan formalno stavljen ad akta odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se podrži plan generalnog sekretara UN.

Za razliku od plana Ahtisarija koji nikad nije dobio podršku SB, plan generalnog sekretara UN, koji je u koliziji sa Ahtisarijevim planom, tu podršku je dobio, istakao je Jeremić.

Ministar inostranih poslova Srbije očekuje da će odluka Međunarodnog suda pravde biti u skladu sa međunarodnim pravom, a ono, ubeđen je Jeremić, diktira da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavljala kršenje međunarodnog prava.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво