Читај ми!

Stefanović: Nikada nisam tvrdio da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojše Stefanovića rekao je da je tužio sve medije koji su ga, kako kaže, brutalnim lažima optuživali za saradnju sa Belivukom. Ponovio je da se nikada nije video niti čuo sa njim, niti sa članovima njegove kriminalne grupe, da nikada nije koristio telefon sa aplikacijom Skaj, kao i da nikada nikoga nije štitio u MUP-u. Nikada nisam tvrdio da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka, istakao je Stefanović.

"S obzirom na to da su različite, pa i zlonamerne interpretacije moje precizne izjave od subote 31. jula otvorile prostor za nove medijske manipulacije, umesto da rasvetle činjenice, što mi je bio jedini cilj, dužan sam da neke od njih ponovim radi zaštite ugleda naših državnih institucija, pre svega predsednika Republike, Vlade i MUP-a, kao i mog ličnog ugleda", naveo je Stefanović.

Stefanović je rekao da je svrha njegovog nedavnog obraćanja bilo odlučno demantovanje medijskih napisa da je za komunikaciju koristio Skaj telefon, što je, kako ističe, laž koja je iskorišćena da bude napadnut za izmišljenu saradnju sa klanom Veljka Belivuka.

"I na tu laž je tada stavljena tačka. U tom kontekstu, govorio sam i da je razbijanje kriptovane komunikacije preko aplikacije Skaj pomoglo u prikupljanju važnih dokaza za hapšenje i podizanje optužnice protiv Belivuka i njegove grupe, pri čemu i naše bezbednosne službe i strane koje su nam u tome pomogle znaju ko je koristio Skaj telefon, što je i dokaz da ga ja nikada nisam koristio", kaže Stefanović.

S tim u vezi, navodi Stefanović, "pomenuo sam i razgovore iz 2019. godine koje sam vodio sa direktorom FBI Kristoferom Vrejom o važnosti presecanja kriptovane komunikacije koju koriste kriminalni klanovi i sprečavanju zloupotrebe tehnologija u kriminalne svrhe, sa posebnim osvrtom na Skaj telefone".

"Kao što se iz moje izjave jasno vidi i čuje, ni u jednom trenutku nisam rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i njegove grupe", rekao je Stefanović.

Dodaje da su, iako je o ovome govorio veoma precizno, njegovu izjavu, mnogi prekrojili i tumačili onako kako njima odgovara a ne kako je izrečeno.

"Pojedini mediji bliski Vladi konstruisali su moju izjavu tako da im se uklapa u agendu višemesečne negativne kampanje protiv mene, a opozicija i mediji bliski njoj su tu istu izjavu deformisali na način da im se uklopi u jalovu borbu protiv predsednika Vučića i naše stranke", rekao je Stefanović.

Kako bi zaustavio prekrajanje istine, Stefanović je ponovio da se nikada nije video niti čuo sa Belivukom i članovima njegove kriminalne grupe, niti na bilo koji način imao kontakte sa ovim kriminalcima.

"Nikada nisam koristio telefon sa aplikacijom Skaj, nisam nikoga štitio u MUP-u, a istraga protiv Belivuka i njegove grupe je započeta u vreme kada sam bio ministar unutrašnjih poslova", rekao je Stefanović.

"Jedina država koja mi je važna jeste moja država Srbija, a međunarodna policijska saradnja je važan segment borbe protiv svake vrste organizovanog kriminala i ne predstavlja razgovore iza kulisa, već se odvija po jasno utvrđenim protokolima i pravilima za tu saradnju", naveo je ministar.

Tužba protiv medija 

S tim u vezi, kako je i najavio, tužio je sve one medije koji su ga, kako kaže, brutalnim lažima optuživali za saradnju sa Belivukom i time doveli u opasnost njega, njegovu porodicu i decu, a državi naneli ogromnu štetu.

Posebno je jadna, kaže, izlizana opoziciona retorika – "da Nebojša nešto zna i da zato Vučić ne sme da ga smeni".

"Nikada ne bih ugrozio predsednika Vučića, niti politiku ove zemlje koju zajedno gradimo niz godina. Više puta sam rekao, i uvek ću ponoviti, da sam na ovom odgovornom mestu zato što mi je predsednik Vučić ukazao poverenje, kao mnogo puta do sada, kao i da ne postoje bilo kakvi inkriminišući dokazi protiv predsednika Vučića, jer je čovek koji se čestito bori za Srbiju", kaže Stefanović.

A što se njegove  smene tiče, navodi Stefanović, o njoj ne treba da brine ni opozicija, ni pojedini ostrašćeni provladini mediji.

"To je isključivo stvar predsednika Vučića i on ima moju ostavku u svakom trenutku ako proceni da treba da je aktivira i da je važno da odem sa ove pozicije. Bio ministar ili ne, boriću se na isti način i istim žarom da se nastavi ova politika koju predsednik Vučić i SNS vode već deset godina, ali takođe nikada neću prećutati laži i brutalne napade na mene, ko god ih vodi i u čijem god da su interesu ", rekao je Stefanović.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво