Maloletnička delikvencija u porastu na Kosovu

Broj maloletnika osumnjičenih za prestupe udvostručen je u protekle dve godine, pokazuje najnovije istraživanje UNICEF-a.

Od 2005. do 2006. godine broj dece osumnjičene za prestupe bio 2.369, dok je u periodu od 2006. do 2007. porastao na 4.300.

Ova pojava uzela značajno viša maha nego u nekim drugim područjima zapadnog Balkana, ali je i relativno niža nego u nekim zapadnoevropskim zemljama, navodi se u izveštaju UNICEF-a.

Ozbiljni nasilnički napadi čine manje od dva odsto zločina koje su počinili maloletnici. Značajan deo maloletničkih prestupa se tretira kao remećenje javnog reda i mira.

Predstavnik kancelarije UNICEF-a u Prištini Robert Fuderih je rekao da izveštaj jasno otkriva maloletničke prestupe, da je na Kosovu to problem koji zahteva posvećenost i akciju.

Izveštaj UNICEF-a je prvi koji proučava i način na koji se deca tretiraju u policiji i pravosuđu. U njemu je istaknuto da sistem još nije adekvatno promovisao dečju rehabilitaciju, uprkos postojanja naprednih zakonskih odredbi.

Takođe, navodi se da kosovski pravosudni sistem za maloletnike pokušava da pomogne deci koja imaju problema sa zakonom, da se vrate na prvi put.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи