Читај ми!

Movsesijan i Komlenski za RTS o izbornim uslovima

Aris Movsesijan iz Nove stranke i Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista razgovarali su u studiju RTS-a o tome dokle se stiglo sa dijalogom predstavnika vlasti i opozicije koji se vodi na dva koloseka – uz prisustvo evroparlamentaraca i bez prisustva posrednika. Kažu da je napredak postignut na oba koloseka, da su predlozi kako da se unaprede izborni uslovi predati i da se sada čeka njihova finalizacija.

Aris Movsesijan iz Nove stranke, koji učestvuje u dijalogu uz posredstvo evropskih predstavnika, kaže da se sa poslednjeg sastanka izašlo uz konstataciju da postoje predlozi kako da se unaprede uslovi koji se pre svega tiču medija, Javnog medijskog servisa i drugih medija i to je na sebe preuzeo Evropski parlament i predsedavajući Skupštine Ivica Dačić da usaglase sve te platforme koje su već predate na razmatranje.

"I ovo što sam danas ovde je jedan dobar gest i to su sve koraci na putu da se reše ovi problemi. Sastanci se nastavljaju. Loše je što se ne govori šta je dobro, već imamo pingpong u kojoj i jedna i druga strana viče samo 'ovo je loše', a to nije dijalog", rekao je Movsesijan.

Poslanik i potpredsednik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski ne učestvuje direktno u dijalogu, jer je dogovor vladajuće koalicije da imaju zajedničke predstavnike, a kaže da je dogovor da se ne iznose stavovi pre nego što za to dođe vreme.

"Imamo razgovore na dva koloseka i nije jednostavno vladajućoj garnituri, jer nisu identični zahtevi koje opozicioni predstavnici iznose kada su evropski predstavnici tu i kada nisu.  Ja očekujem da ćemo vrlo brzo kada je reč o dijalogu koji se vodi bez posrednika, već u toku sledeće nedelje, čuti nešto konkretnije posebno ako budemo imali finalni ili predfinalni sastanak na kome je učešće najavio i predsednik Srbije", rekao je Komlenski.

Ističe i da oni koji učestvuju u dijalogu uz prisustvo posrednika moraju da shvate da im mi nismo prioritet.

"Evropski posrednici neće dolaziti do septembra, ideja je bila da oni pomognu u dijalogu, a izborni uslovi su naš prioritet. Mi smo na vreme uradili zadatak i ne može se govoriti o nekoj lenjosti, a uz to je bila i korona", naglašava Komplenski.

I Movsesijan kaže da su učesnici u dijalogu uz prisustvo evropskih posrednika završili posao.

"Kada skupite desetak organizacija i iznedrite neki dokument, jasno je da nije lako da se iskristališe zajedničko rešenje", kaže Movsesijan.

Problem je, tvrdi, što se mi ne bavimo politikama već dnevno-političkim događajima, kriminalom i aferama, a ne čuje se šta je, recimo, zdravstvena politika neke stranke.

"Građani koji žive u strahu, ne mogu da biraju. Mi smo zatočenici afera i strahova šta će ko i kako reći. Tu nema politike i zato mi pokušavamo da je vratimo u društvo da ne bismo imali ovakve probleme", naglašava predstavnik Nove stranke.

Potpresednik Pokreta socijalista pak kaže da je pogrešna konstatacija da vlasti nije stalo i da izborni uslovi nisu tema.

"Ja pozivam da se ne čeka 17. i 18. septembar, već da se razgovori nastave i bez evroparlamentaraca. Cilj je da se stvore takvi uslovi da kada se izbori završe niko ne može da izađe sa nekom primedbom osim ako nije maliciozan", rekao je Đorđe Komlenski.

Movsesijan kaže da mi imamo zakone, ali da se oni ne sprovode kako treba i da je zato dijalog ključan.

"Mi moramo da se naučimo šta je dijalog, a ne da jedna ili druga strana budu zadovoljne, a druga ne. Nažalost, ovde već duže vreme nema dijaloga", naglasio je Movsesijan.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво