Zanijer zatražio posetu Beogradu

Insistiranje novog šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera na kontaktu sa rukovodstvom Srbije, politički predstavnici kosovskih Srba ocenjuju kao znak da je međunarodna zajednica uvidela da bez Beograda nema napretka i poboljšanja stanja na terenu.

Zanijer je posetu Beogradu zatražio pred sednicu Saveta bezbednosti UN, zakazanu za 25. jul, na kojoj bi trebalo da se razmotri situacija na Kosovu, ovaj put povodom novog tromesečnog izveštaja o radu misije svetske organizacije - UNMIK-a.

Predstavnik  G17 plus na Kosovu Oliver Ivanović izjavio je da Zanijerovo insistiranje da dođe u Beograd treba shvatiti kao uviđanje realnosti da se na terenu Kosova i Metohije ništa ne može promeniti nabolje ukoliko Srbija ne bude uključena u to" .

Ocenio je da je Zanijer pragmatičan političar i da zato i "ide prvo na pravu adresu".

Prethodni šef UNMIK-a Joahim Riker za vreme svoga mandata nije dobio nijedan sastanak u Beogradu. 

Jedna od tema predstojeće sednice SB UN i posete Zanijera Beogradu mogla bi da bude i sudbina izabranih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji, na izborima održanim 11. maja.

Ivanović očekuje da će, bez obzira na to kako će biti formulisan dnevni red sednice Saveta bezbednosti, osnovna tema biti - kako "provući" Euleks kroz postojeću Rezoluciju 1244 a ne izazivati protivljenje Rusije i Kine.

"Siguran sam da to nije moguće, osim da se rezolucija u onom tehničkom delu koji govori o mirovnoj misiji promeni delimično, a za to je potrebna saglasnost Srbije pre svega, ali i dve pomenute stalne članice SB. To može samo ukoliko Srbija dobije nešto iz toga, u protivnom, mislim da Srbija neće biti zainteresovana za bilo kakvu promenu rezolucije", naglasio je Ivanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво