Читај ми!

U Prištini pripremaju zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama

U ministarstvu spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija pripremaju se za podnošenje zahteva za pristup Prištine u međunarodnim organizacijama, kako bi spremno sačekali septembar, kada ističe rok od godinu dana od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma. Tim sporazumom su se prištinske institucije obavezale da u pomenutom roku obustave lobiranje za članstvo i nova međunarodna priznanja.

Prištinski mediji prenose da pripreme obavljaju odgovorni timovi tog ministarstva kako bi bili spremni kada organizacije omoguće rokove za prijavu, bez naznake kojim organizacijama Priština namerava da se pridruži tokom četvorogodišnjeg mandata vlade Aljbina Kurtija.

U ministarstvu spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija kažu da prioritet ostaje priznanje pet zemalja Evropske unije koje još uvek odbijaju na priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

"MIP radi sa jasnim planom i sa velikom ozbiljnošću na uspostavljanju odnosa sa državama koje nas ne priznaju. Prioritet vlade Kosova ostaje produbljivanje odnosa sa pet zemalja EU koje još uvek nisu priznale Kosovo kako bi se te zemlje pridružile zemljama koje priznaju, ali ne ostavljajući po strani posvećenost na svim kontinentima da se obezbedi priznavanje drugih. Tako nešto se radi koordinirano i prema konkretnom planu", kaže se u odgovoru tog ministarstva prištinskim medijima.

Istraživač međunarodnih odnosa Škole za diplomatiju u Ženevi Adi Bećiri smatra da bi strategija lobiranja Prištine trebalo bi da bude izgrađena u koordinaciji sa transatlantskim državama.

"Trebalo bi da koristimo i prijateljske veze sa SAD i Evropljanima poput Nemačke i Francuske da bismo povećali podršku pet zemalja koje su članice EU. Na primer, Nemačka bi mogla da pomogne u približavanju naših odnosa sa Slovačkom, dok bi Francuska, zbog svojih tradicionalnih veza sa Rumunijom, mogla značajno da utiče na bilateralne odnose Kosova sa rumunskom državom ", kaže Bećiri.

Savetuje da bi deo strategije za jačanje međunarodnog subjektiviteta Prištine trebalo da bude povećanje prisustva diplomatskih misija u centrima sa velikim geopolitičkim uticajem.

Vlada u Prištini na čijem je čelu Aljbin Kurti u svom programu ima kao prioritet jačanje međunarodnog subjektiviteta, uključujući napore za priznavanje, članstvo u međunarodnim organizacijama i ekonomsku i kulturnu saradnju.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво