Читај ми!

Sijarto: Već smo izgubili Veliku Britaniju, ne želimo i Zapadni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu.

Peter Sijarto je odlikovan povodom 28. juna, Vidovdana, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske.

Sijarto se zahvalio na, kako je rekao, izuzetnom odlikovanju, koje za njega predstavlja veliku čast.

"Ako želimo da budemo pošteni, ovo odlikovanje trebalo bi da podelim sa bar dva srpska ministra, Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović, jer se izvanredno bore za članstvo Srbije u EU", rekao je Sijarto.

Dodao je da odlikovanje treba da pripadne svima koji su od 2010. godine u Mađarskoj pomažu Zapadnom Balkanu i drže fokus mađarske politike na tom regionu.

"Verujemo da EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuma i da ako EU propusti integraciju ovog regiona, neko drugi će zauzeti to mesto. Pošto smo već izgubili Veliku Britaniju, ne želimo i Zapadni Balkan", ukazao je Sijarto

Istakao je da mu odlikovanje daje novi elan da se još snažnije bori za pridruženje Srbije Evropskoj uniji.

Vučić je poručio da je Sijarto iskreni prijatelj Srbije i da mu je velika čast što mu je danas lično uručio odlikovanje.

"Sijarto ima posebne zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, odnosi koji su u istoriji dve zemlje najbolji", rekao je Vučić.

Naglasio je da je Sijarto uvek i na svakoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU jasno i nedvosmisleno ukazivao da Srbija mora da se pridruži EU.

"Borio se za istinu, nije se stideo prijateljstva sa Srbijom i na tome smo mu zahvalni. Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na takvoj politici i sigurni smo da i ovaj orden će biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljsva i svega što moramo i možemo da uradimo u budućnosti", poručio je Vučić.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво