Читај ми!

Drecun: Sastanak u Briselu priprema za onaj koji treba da usledi, iz Prištine ne stižu ohrabrujuće vesti

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun kaže da bi današnji sastanak u Briselu trebao da bude pripremni za onaj koji treba da usledi, a to je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija. Iz Prištine ne stižu ohrabrujuće vesti da je moguće da dođe do napretka o dijalogu, ističe Drecun.

Tehnički dijalog Beograda i Prištine nastavlja se danas. Na stolu su stari problemi i teme – formiranje ZSO, nestali, energetika.

Milovan Drecun je u Dnevniku RTS-a rekao da to jesu politički razgovori, ali se razgovara o tehničkim pitanjima, neće se razgovarati o statusu.

"Ovo bi trebao da bude pripremni sastanak za onaj koji treba da usledi, a to je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija", objasnio je Drecun.

Što se tiče dnevnog reda, ukazuje da to ne zavisi samo od Beograda, koji može da kandiduje teme, a da će se videti da li će ih Priština prihvatiti.

"Iz Prištine ne stižu ohrabrujuće vesti da je moguće da dođe do napretka o dijalogu", istakao je Drecun.

Kurtijevi zahtevi za priznanjem su potpuno nerealni, naglašava Drecun i ocenjuje da to pokazuje da on ne želi da se postigne napredak.

"Hoće da se stvori situacija da razgovori budu prekinuti, a da Beograd bude optužen", objašnjava Drecun.

Komentarišući najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici u parlamentu u Prištini, Drecun smatra da je u pitanju osmišljena kampanja da što više zemalja donese istu rezoluciju, da bi naštetili interesima Beograda, očekujući da će se tako odnositi i prema njihovim tvrdnjama da je nad Albancima počinjen genocid.

Skoro 200 etnički motivisanih incidenata za dve godine

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju je naveo da se tokom prethodne dve godine desilo više od 190 etnički motivisanih incidenata usmerenih protiv Srba.

U pljačkama, napadima na verske objekte, pretnjama, fizičkim napadima, oružanim provokacijama, povređeno je 40 Srba na KiM, a oštećene su desetine kuća i verskih objekata, kao i četiri škole, naveo je Drecun.

"To je sistematska kampanja nasilja, a privremene institucije ne reaguju", upozorava Drecun i ističe da slučaj jedine srpske povratnice u Đakovici pokazuje da je albanska zajednica nespremna da prihvati Srbe kao sugrađane.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво