Читај ми!

Dačić: Rusija najuticajniji saveznik Srbije po pitanju KiM

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je da je budućnost odnosa sa Ruskom Federacijom pitanje od strateške važnosti za Srbiju. Istakao je da je Rusija najuticajniji saveznik naše države u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić je kazao da Srbija sa velikom pažnjom i velikim očekivanjima pristupa pitanju odnosa sa Rusijom i da ima mnogo razloga za takva očekivanja koja, kaže, ne potiču samo iz naše prošlosti koja nas obavezuje da budemo bliski i posvećeni jedni drugima, već da je mnogo više razloga koji se tiču budućnosti.

"Odnosi Srbije i Rusije su na najvišoj tački koju pamte naše generacije. Uveren sam da smo u poslednjoj deceniji uspeli da pronađemo i učvrstimo modele saradnje na kojima možemo da gradimo stratešku saradnju", rekao je Dačić na konferenciji "Rusija na Balkanu: pogled u budućnost".

Podsetio je da je pre nekoliko nedelja kao predsednik parlamenta boravio u zvaničnoj poseti Rusiji i da su u razgovorima sa političkim liderima Rusije potvrđene zajedničke pozicije oko nekoliko ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja.

Istakao je da je Rusija naš najuticajniji saveznik u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta po pitanju KiM i da će ta pomoć i ubuduće biti od nemerljivog značaja.

"Znajući da možemo da računamo na podršku Rusije i Kine, ali pre svega Rusije, naša pozicija je veoma olakšana i pruža nam prostor da se u dijalogu o KiM nosimo sa izazovima koji se pred nas postavljaju", kazao je Dačić.

Naveo je da su evropski put Srbije i njene evropske ambicije praćene jačanjem sveukupnih veza sa Rusijom i drugim partnerima uz ocenu da pristupanje EU može da bude samo podstrek za još bolju saradnju.

Naglasio je da Srbija nije pomišljala da se priduži uvođenju ekonomskih sankcija protiv Rusije i da se to neće dogoditi ni ubuduće.

Ivica Dačić je kazao da postoji ogroman prostor za razvoj ekonomsko-tehnološke saradnje u budućnosti, navodeći da je obim trgovinske razmene od 2019. do 2020. godine iznosio više od tri milijarde evra i izrazio uverenje da će nastaviti da raste iz godine u godinu.

Na skupu u Ruskom domu učestvovali su, između ostalih, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво