Читај ми!

Vučić: Priština će nastaviti svoj šou, lokalni izbori u oktobru su joj važniji od dijaloga

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da očekuje da predstavnici Prištine u Briselu nastave, kako je rekao, "svoj šou", ističući da njih suštinski ne zanima dijalog, već pre svega lokalni izbori koje najavljuju na KiM za oktobar.

Vučić je uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu rekao za TV Pink da nije teško pročitati iz izjava prištinskih zvaničnika – Aljbina Kurtija, Glauka Konjufce, Vjose Osmani – da već najavljuju raspisavanje lokalnih izbora za oktobar.

"Zanima ih pobeda na izborima i u skladu s tim će se ponašati, kao da dijalog nije ni postojao. Tražiće da budu ravnopravna strana, kao da smo dve države. Pošto je to nemoguće, mogu da saslušam, da se nasmejem na sve to", rekao je Vučić.

Vučić je, međutim, istakao da postoje teme o izuzetnog značaja, koje će pokrenuti sutra, a to je tema nestalih osoba.

"Želim da prvi put uđemo u detalje", naglasio je Vučić.

Ponovio je da su razgovori važni, uz primedbu da ljudi u Srbiji neretko sa nipodaštavanjem gledaju na sve to i očekuju da naš odgovor na sve bude – "ne i ne po svakom pitanju".

"Da čekamo da se nešto desi u budućnosti i iz korena sve promeni, a to se neće desiti i zato i nisam pristalica zamrznutog konflikta", rekao je Vučić.

Dodao je i da "postoje hiljade laži na dnevnom nivou", da, tobože, neko treba da brani Srbiju od srpskog rukovodstva, jer će uraditi nešto protiv interesa zemlje.

"A to govore oni koji su na najgrublji način razorili nacionalne i državne interese", rekao je Vučić.

"Nikada nismo dobili odgovore na pitanja o nestalima"

Vučić je najavio u nastavku dijaloga pokrenuti pitanje nestalih, u nameri da se prvi put uđe u detalje i suštinu tog problema, o kojem, kako kaže, Priština ne daje odgovore.

Istakao je da je Beograd uvek bio korektan jer je to pitanje civilizacijskog odnosa prema žrtvama – da nekome kažete gde mu leže najbliži, kako bi mogli da ih pokopaju.

Preneo je da je Beograd do sada od albanske strane dobio 21 zahtev i na svim tim lokacijama u centralnoj Srbiji su, kaže, iskopavanja izvršena.

"Na četiri mesta smo našli tela, poslednja grobnica je Kiževak, našli smo dvoje albanskih civila i još devet tela, ali ne znamo ko su ta lica i radimo DNK analize", dodao je Vučić.

S druge strane, Beograd je poslao deset zahteva Prištini.

"Samo na jednoj lokaciji, Bunker, kod Đakovice, iskopano je i nađeno sedam tela i potvrđeno da je reč o porodici Šutaković – ocu, majci i troje dece, kao i dvoje članova porodice Petrović", istakao je Vučić.

Kako je rekao, Beograd ima zahteve za još devet lokacija, ali Priština je uvek nalazila "neverovatne izgovore" da to ne istraži.

Dodao je i da postoji velika grobnica u Prištini, u mrtvačnici se nalazi 350 različitih ostataka ili delova tela, što govori da je to više desetina tela, za koja veruje da su ubijeni Srbi.

"Ali nikada nismo dobili odgovor na to pitanje. Verujem da ćemo u skladu sa međunarodnim pravnim principima, normama, međunarodnim humanitarnim pravom, uspeti", zaključio je Vučić.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво