Читај ми!

Nastavlja se dijalog u Briselu, prvi put za stolom Vučić i Kurti

U Briselu se nastavlja dijalog Beograda i Prištine. U novoj rundi na visokom političkom nivou, učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Pre nastavka dijaloga, Borelj će odvojeno razgovarati sa predsednikom Srbije i prištinskim premijerom. Poslednji sastanak na tehničkom nivou održan je 10. decembra, a teme su bile Zajednica srpskih opština, imovina i finansijska potraživanja.

Prvi put za istim stolom Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti. Kurti je na mestu premijera privremenih prištinskih institucija nasledio Avdulaha Hotija, koji se sa predsednikom Srbije poslednji put u Briselu sastao prošlog septembra. Na ove razgovore, glavni pregovarači, različito gledaju. 

"Biće susret o budućem dijalogu. To je ogromna konceptualna promena. Jer kada bismo nastavili prethodni proces, ne bismo mogli da tražimo šta ćemo da promenimo sa novom platformom unutar starog okvira", rekao je Aljbin Kurti, predsednik privremenih prištinskih institucija. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ako misle da dolaze po stvari o kojima govore, ne moraju ni da putuju.

Smatra da će predstavnici Prištine nastaviti "svoj šou" i da ih suštinski dijalog ne zanima.

"Ja mislim da je dijalog važan, da pokažemo poštovanje prema EU, ali da je važno i zbog nas da razgovaramo. Da bismo spuštali tenzije, da bismo osigurali sigurnost i bezbednost za naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Uoči sastanka, glavni posrednik u procesu bez predviđanja rezultat razgovora ili sledećih koraka u procesu. Kako prenosi izveštač RTS-a, svesni su da su pozicije dve strane još udaljenije otkako je na čelu vlade u Prištini Aljbin Kurti.

"Koji je na neki način doveo u pitanje sam dijalog i svoje učešće u njemu, ali ovde posrednici EU očekuju da se dve strane, ipak, nađu i u konstruktivnom duhu nastave dijalog, ovo nije nikakav novi dijalog već naprotiv, očekuje se kontinuitet, teme o kojima se već raspravljalo i dalje su na stolu, a da se očekuje primena već postignutih sporazuma, drugim rečima vlade i sagovornici u dijalogu mogu da se menjaju, ali prihvaćene obaveze ostaju na snazi", navodi Dušan Gajić, izveštač RTS-a iz Brisela.

Na njih podsećaju i iz Kancelarije u Beogradu koja je zadužena za Kosovo i Metohiju – na prvom mestu interesa je formiranje Zajednice srpskih oština.

"Beograd je sve ispunio sa svoje strane i to se sada ispostavlja da je i te kako bio dobar potez ne samo da neko ne pomisli u taktičkom smislu. Dakle, mi smo ozbiljna država, ozbiljna strana, i sve ono što obećamo i potpišemo ispunimo i zbog toga se pozivamo na ono što su evropske vrednosti kada je reč o dijalogu. Dajte da ispunimo ono o čemu smo se dogovorili pa onda možemo da razgovaramo o daljim koracima, o normalizaciji odnosa", kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Nedžmedin Spahiju, analitičar iz Prištine, kaže da će Aljbin Kurti "insistirati da Zajednica bude funkcionalna od momenta kada Srbija prizna Kosovo, ali pregovori se i vode oko kompetencija Zajednice, Vučić će isistirati da budu nešto veća, a Kurti da kompetencije Zajednice budu što manje i u tome je i suština ovih pregovora".

Pred Savetom Evropske unije, kako se čulo u diplomatskim krugovima u Briselu, već je predstavljena mogućnost da do kraja 2021. dođe do postizanja pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Za mnoge, taj scenario je teško ostvariv ako oba pregovarača ostanu na sadašnjim stavovima.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво