Читај ми!

Kfor pitao Srbe u Goraždevcu da li da Visoke Dečane ubuduće čuva kosovska policija

Pripadnici Kfora anketirali su stanovnike Goraždevca, o prenosu obezbeđivanja manastira Visoki Dečani sa međunarodnih vojnika na kosovsku policiju, iznenadivši time i žitelje najvećeg srpskog sela u opštini Peć, a i monaštvo srednjovekovnog manastira.

"Došlo je desetak vojnika civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima u vezi s manastirom Visoki Dečani", rekao je Radio Goraždevcu jedan od meštana ne želevši da se predstavi.

Naveo je da su svi ispitani odgovorili negativno i da su izrazili nepoverenje prema kosovskoj policiji.

"Pre samo nekoliko godina više od pedeset mladih, obrazovanih ljudi, konkurisalo je za prijem u policiju, ali nijedan nije primljen. Treba li veći razlog da ne verujemo u policiju koja nije multietnička?", zapitao se meštanin Goraždevca.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao da ni u manastiru ni Eparhiji raško-prizrenskoj nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prenosu zaštite manastira na kosovsku policiju.

"Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova.

Posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu eparhiju, ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata.

Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrstan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja", rekao je iguman Sava.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво