Читај ми!

Selaković: Odnosi Srbije i Poljske prijateljski, dogovorene posete na najvišem nivou

Jačanje ekonomske saradnje je prioritet u razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Poljske, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Nikola Selaković je naveo da su današnji sastanci sa ministrom inostranih poslova Poljske Zbignjevom Rauom i ministrom za evropske poslove u kabinetu premijera Poljske Konradom Šimanjskim bili veoma dobri i sadržajni, kao i da su tom prilikom dogovorene važne posete na najvišem nivou.

Ministar je posebno istakao da je nedopustivo to što srpski ministar spoljnih poslova nije bio u zvaničnoj poseti Poljskoj duže od deset godina.

"Ovo je bio samo početak naših dobrih sastanaka. Na sastanku sa ministrom Rauom dogovorili smo i njegovu uzvratnu posetu polovinom oktobra meseca, ali i dobili uveravanja da bi nekoliko nedelja nakon toga moglo da dođe do posete predsednika Poljske", poručio je Selaković, a navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar je najavio i da će tokom posete predsednika Andžeja Dude biti održan veliki biznis forum, a prilikom posete ministra Raua otvoriće se Poljska agencija za ekonomski razvoj koja će svoje regionalno sedište imati u Beogradu.

Selaković je naglasio da je prioritet saradnje dve zemlje ekonomska saradnja, da je prošle godine ekonomska razmena bila 1,328 milijardi evra, da je za prva četiri meseca ove godine premašila 531 milion evra, i da ćemo, ukoliko se ovaj trend nastavi, imati veći obim razmene.

Ministar je rekao i da je poljskim kolegama zahvalio na stalnoj, snažnoj i principijelnoj podršci politici proširenja EU i pružanja i pomoći Srbiji.

"Na sastanku sa ministrom Rauom čuo sam podatak da su oni svoj BDP, od početka ulaska u period tranzicije, dakle u periodu od 30 godina, povećali za pet puta", istakao je Selaković.

Dodao je da je na svim sastancima sa poljskim zvaničnicima odato priznanje politici predsednika Vučića i Vlade Srbije u oblasti ekonomskih reformi, kao i da je to poslužilo kao dodatni motiv za veliko interesovanje poljskih privrednika.

Ministar Selaković je rekao i da je sa ministrom Rauom potpisao dva važna akta, Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Poljske i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke za period 2021–2024. godine.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво