Читај ми!

Odalović: Haški tribunal nije sud koji je doneo pravo i pravdu

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović kaže za RTS da je sud u Hagu "ad hok tribunal nastao pod pritiskom onih koji su bili kreatori raspada bivše Jugoslavije i potezima koji su vukli, priznanjima kada su se sukobi dešavali, su želeli da zatvore priču i da porukama koje su slali nas sve pomalo osude". Navodi da to nije sud koji je doneo pravo i pravdu.

Veljko Odalović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je bilo prirodno da se na sednici SB kaže šta ima da se kaže i da se prva i prava reakcija usmeri ka mestu gde je nažalost taj ad hok tribunal i formiran.

"Mislim da su poruke koje su prenete od strane predsednika bile one koje svakoga u Srbiji iiritira, ljuti, nemoć u želji da se u tom tribunalu izreknu kazne za zločine nad Srbima i nespremnost ljudi koji su tamo odlučivali je nešto što je zasluživalo da se kaže i mislim da je predsednik to sinoć vrlo jasno rekao", naveo je Odalović. 

Navodi da kad čovek sa distance razvije malo ovu priču i kako je izgledalo očigledno je da je taj "ad hok tribunal nastao pod pritiskom onih koji su bili kreatori raspada bivše Jugoslavije i potezima koji su vukli, priznanjima kada su se sukobi dešavali, su želeli da zatvore priču i da porukama koje su slali nas sve pomalo osude".

"Onda nisu uvažili činjenice da je u tim sukobima u kojima je bilo strahovito mnogo žrtava na svim stranama, da je bilo teških zločina, da nisu ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni Albanci koji su činili zločine nad Srbima, u tom relacijama ovaj ad hok tribunal ništa nije uradio, čak je i oslobodio ljude koji su izvesno trebalo da budu odogovorni", kazao je Odalović.

"Tribunal podigao optužnice, pa prikupljao dokaze"

Odalović ističe da to "nije sud koji je doneo pravdu i pomirenje, iako su pompezno najavljivali kada su zagovarali formiranje ovog tribunala da će posle toga sud time što će izreći mere onima koji su činili zločine stvoriti uslove za pravdu i pomirenje".

"Onako kako je tribunal počeo da radi, on je podigao optužnice, a kasnije prikupljao dokaze. Način kako su radili, presuđivali i ona toga znači mnogo za onoga ko veruje", naveo je Odalović.

Napominje da je minimum što je trebalo da se uradi je trebalo da se ponovi suđenje Ratku Mladiću.

"Ni u jednom pravu, sem u onom koji su formirali sami za sebe, i način na koji su oni radili se ne primenjuje. Oni se nisu bavili suštinom i onim zbog čega bi svaki tribunal trebalo da postoji", ističe Odalović.

Ako pažljivo slušamo ono što su predstavnici Hrvatske i BiH sinoć rekli "govori o tome da smo mi daleko i da njihove poruke govore da ni bosansko ni hrvatsko društvo nisu spremni da se suoče sa svojim zločinima".

"Sve žaoke su upućene ka Srbiji. Ako smo imali žrtve na sve strane, etnička čišćenja, Trećina nestalih su Srbi. Neko ih je oteo i ubio. Mi danas ne možemo da dođemo do teritorijama na kojima se tela nalaze. Tela se ne nalaze u Srbiji, nalaze se u BiH, Hrvatskoj i na KiM. To govori o duplim aršinima o nespremnosti da se sagledaju činjenice i da oni za koje se dobrim pretpostavkama da su odgovorni, da se procesuiraju. Oni su slobodni i dobijaju ordenje", kaže Odalović.

Pokušaj da se zatvori priča na Balkanu 

Navodi da sticajem okolnosti pre petnaestak dana čitao beleške iz Savezne skupštine čitao beleške kada je usvojen zakon o saradnji sa Hagom.

"Ponovio bih je sve, od reči do reči. Nisam našao nijednu grešku, sve se potvrdilo i pokazao onako kako jeste. Zakon koji je potvrđen u oba doma, je isključio pitanja o izručenju bilo koga. To je osnov po kome je Viši sud, kada su Radeta i Jojić trebalo da budu izručeni, sudija je ocenio da nije u skladu sa zakonom", napominje Odalović.

Navodi da je ovo je pokušaj da se zatvori priča na Balkanu.

"Verujem da ćemo doći do nekog rešenja. Ovo je ad hok tribunal, i on će pokušati da produži svoj mandat", dodaje Odalović.

"SZO put da se mnoga pitanja reše"

Na današnji dan, 1999. godine predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali Kumanovski sporazum kojim su okončani vazdušni udari NATO-a na Jugoslaviju, a na KiM na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, raspoređene međunarodne snag.

Odalović smatra da je reč o, kako je rekao, još jednoj "ozbiljnoj prevari".

"Jedna misija uspostavljena Rezolucijom 1244 rezolucija i Kumanovskim sporazumom razrađena se pretvorio u svoju suprotnost. Da podsetim, 50.000 vojnika, policajaca, osoblja je za 10 dana došlo na KiM. Oni su preuzeli svu odgovornost. Oni su dozvolili da se pod njihovim mandatom protera preko 250.000 Srba i nealbanaca", navodi Odalović.

Međunarodna zajednica, smatra, odnosno oni koji su medijatori celog procesa ili neće ili nema snage da natera Prištinu da svoje obaveze ispuni.

"Kakva je svrha dijaloga u nečemu što nije dalo nikakav rezultat. Ako je potpisala Priština da će formirati SZO, ako je donet plan implementacije koji je, takođe, potpisala, pa šta treba da se desi da Priština bude naterana i to je obaveza međunarodne zajednice. Siguran sam da će ih naterati da to urade. SZO je put da se mnoga pitanja kroz dijalog reše i da se relaksiraju mnoge teške teme koje su prisutne na prostoru KiM", zaključio je Odalović.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво