Читај ми!

Reagovanja na presudu Mladiću

Premijerka Ana Branabić rekla je da je Hag presudama udaljio region od pomirenja. Presudu kojom je nekadašnji komandant VRS osuđen na doživotnu robiju komentarisao je ministar Alekksandar Vulin, kao i predstavnici političkih partija u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Srbija u potpunosti posvećena i zalaže se za istraživanje svih ratnih zločina i za privođenje svih koji su optuženi, kao i kažnjavanje odgovornih, ali da zamera Haškom tribunalu što je zemlje i narode u regionu udaljio od pomirenja s obzirom da za srpske žrtve skoro niko nije odgovarao.

Brnabićeva je na TV Pinku rekla da je Srbija dokazala u poslednje skoro tri decenije da je privržena kažnjavanju onih koji su počinili ratne zločine i dodala da neće komentarisati presudu Mladiću kako odgovorom ne bi nanela štetu našoj državi.

Na pitanje da li je Haški tribunal politički sud kako ga mnogi ocenjuju ili je zaista sud pred kojim se sudi ratnim zločincima po pravu i pravdi, premijerka je rekla da je to bez sumnje politički sud.

"Tamo gde se umeša politika pravo i pravda idu kroz prozor", rekla je Brnabićeva. 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ocenio je da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću, koja je potvrđena u Hagu, osveta, a ne presuda.

"Mladić je kriv, jer je odgovorio na zločine Nasera Orića, ali Naser Orić nije kriv za poklane srpske civile u Podrinju. Mladić je kriv, jer je komandovao vojskom Srba u srpskim selima oko Sarajeva gde su njegovi vojnici rođeni i odrasli, ali nije kriv Izetbegović, jer u Sarajevu više nema Srba, ali ima masovnih grobnica", naveo je Vulin u saopštenju.

Ocenjujući da Haški tribunal nije uspostavljen da bi tražio pravdu i doprineo pomirenju, već da bi sudio Srbima, Vulin je istakao da je taj sud "ispunio svoju svrhu". 

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da je očekivao potvrdu presude Ratku Mladiću i dodao da je presuda za genocid u Srebrenici na "labavim nogama".

Šešelj, kojeg je Haški tribunal ranije osudio na 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, na TV Pink je istakao da je važno to što je Sud odbio i žalbu Tužilaštva za genocid u šest opština u BiH.

Pojasnio je da je za genocid potrebno da se utvrdi da je zločin izvršen nad celom jednom verskom, rasnom, etničkom grupom ili znatnim delom grupe. Kako kaže, po istom osnovu trebalo je da otpadne i tužba za genocid u Srebrenici.

"Na labavim nogama je presuda za genocid", kazao je Šešelj.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je da Haški sud nije tribunal, već sredstvo da se zapadna verzija događaja prema Jugoslaviji, odnosno Srbiji, zapečati i legitimiše.

"To nema veze sa sudom i pravdom, već je jedini cilj bio da zapadna politika prema Srbiji opravda i da Srbi budu po definiciji označeni kao zločinci", rekao je Jovanović.

Koalicija Nacionalno-demokratska alternativa (NADA), koju pored DSS čine POKS i 19 udruženja građana, navodi da je Haški tribunal odavno izgubio legitimitet, oslobađajući najveće teroriste i ratne zločince na Balkanu iz redova Hrvata i bosanskih Muslimana.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво