Читај ми!

Srbija i Mađarska potpisale dva memoranduma

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo je jedanaesto zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, a predsedavali su ministarka privrede Anđelka Atanasković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Nakon zasedanja Zajedničke komisije, Anđelka Atanasković i Peter Sijarto potpisali su Protokol sa 11. zasedanja, dok su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i Sijarto potpisali Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje dveju zemalja u uspostavljanju Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana.

Takođe je potpisan i Memorandum o razumevanju između "Elektroprivrede Srbije" i mađarske elektro-energetske kompanije.

Događaju su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Budimpešti Ivan Todorov i ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter.

Sijarto: Evropskoj uniji je potrebna Srbija

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom Atanasković, Sijarto je naglasio da je veoma važno da se Evropskoj uniji pridruže sve zemlje Jugoistočne Evrope.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske navodi da je Evropskoj uniji potrebna Srbija i da Mađarska neće ostati neaktivna sve dok EU u tom smislu ne preuzme konkretne mere. 

"Evropskoj uniji je potrebna Srbija i veoma je važno da se Uniji pridruže i zemlje Jugoistočne Evrope, a mi smatramo da ključnu poziciju u ovom regionu ima Srbija", rekao je Sijarto u Beogradu.

Istakao je da je Evropskoj uniji i u političkom i u ekonomskom interesu da Srbija postane njena članica.

"Mađarska neće ostati neaktivna sve dok se ne preduzmu veoma konkretne mere", poručio je Sijarto.

Atanasković: Odlična ekonomska saradnja Srbije i Mađarske

Anđelka Atanasković je izjavila da su i politički i ekonomski odnosi Srbije i Mađarske na visokom nivou i da se to ogleda i u tome što ta zemlja poslednjih godina predstavlja jedan od deset najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, Atanaskovićeva je istakla da je Mađarska pokazala volju i spremnost da u naredom periodu još više produbi saradnju sa Srbijom.

Izrazila je zadovoljstvo što je danas održano jedanaesto zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, a koje će, kako kaže, doprineti daljem jačanju odnosa dveju zemalja.

"Politički odnosi naše dve zemlje su odlični, ali nikada nije na odmet da se to još više unapredi. Odlikuju ih i intenzivni i brojni odnosi na najvišem nivou naših država, a naš cilj i zadatak je da to još više unapredimo", rekla je ministarka privrede.

Dodala je da će daljem jačanju sveukupnih odnosa dveju zemalja doprineti i dva memoranduma koja su danas potpisana: Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje dve zemlje o uspostavljanju Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana i Memorandum o razumevanju između "Elektroprivrede Srbije" i mađarske elektro-energetske kompanije "MVM Energetika".

Brza pruga od Beograda do Budimpešte

Govoreći o zajedničkim projektima Srbije i Mađarske, Atanaskovićeva je navela da je izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte najvažniji, i dodala da je taj projekat uveliko u realizaciji.

Taj projekat će, naglašava, još više doprineti rastu ekonomskih aktivnosti između dve zemlje.

Ministarka je navela da su okvirnim Sporazumom o ekonomskoj i tehničkoj saradnji koji je potpisan između Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukturne saradnje, dat zamajac i za saradnju u oblasti životne sredine, upravljanja otpadnim, saobraćaja...

"Cilj nam je da naša dva naroda žive u najboljim uslovima i da budu uvaženi i na jednoj i na drugoj strani", naglasila je Atanasković.

Dodala je da je tema razgovora Zajedničke komisije bila i to da Srbija svakog dana naporno radi na unapređenju privrednog ambijenta i dodaje da je sa svim merama podrške privredi i građanima, naša zemlja uspela u vreme najveće krize da sačuva svoju privredu i radna mesta.

Atanaskovićeva je navela da će se raditi na tome da privrednici iz Srbije ulažu u Mađarsku, kao i da mađarski privrednici sve više ulažu u našu zemlju.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво